Khao soi - thaisoppa med friterade nudlar

3 röster
1 h 30 m
4
Khao soi - thaisoppa med friterade nudlar
Foto: Tv4

”Jag älskar ramen, slurpiga vetenudlar i buljong, som man kan få enorm craving efter när man inte ätit det på ett tag. De krispiga nudlarna agerar verkligen huvudroll i rätten så hoppa inte över dem på grund av tidsbrist. Det går snabbt att fritera dem och inte alls krångligt då man gör det i en liten kastrull eller panna med lite olja. Varken osigt, läskigt eller jobbigt. Kör!” /Tove Nilsson

Visa mer
1 h 30 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 3 msk färsk gurkmeja, finhackad (2,5 tsk torkad)
  • 6 vitlökar, små skivade thaivitlökar (eller två vanliga)
  • 4 schalottenlökar, små finhackade
  • 2-4 thaichilifrukt, torkade
  • 1 tsk korianderfrö, hela
  • 1,5 tsk hanglepulver (eller five spice)
  • 3 msk rapsolja (neutral)
  • 300 g högrev, i 3 x 3 cm bitar
  • 3 msk fisksås
  • 2 msk palmsocker (eller råsocker)
  • 2 msk tamarindpasta
  • 1 burk kokosgrädde (à 400 ml gärna Savoy)
  • rapsolja (neutral till fritering)
  • äggnudlar, färska (eller wontondegplattor)
  • 8 dl vatten
  • salt
  • 8 färska räkor, oskalade
  • 1 pak choi, i blad
  • 1 dl blandade örter, plockade t.ex. koriander, sweet basil
  • 1 rödlök, finstrimlad
  • 1 limefrukt, i klyftor
  • ev 1-2 msk chilisås (thailändsk om man gillar hetta)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Fräs gurkmeja, vitlök, schalottenlök, chili, koriander och hang lay-pulver i olja i en wok eller panna 3 minuter.
  2. Tillsätt högreven och låt köttet få färg.
  3. Tillsätt fisksås, socker, tamarind och kokosgrädde. Låt sedan småputtra under lock cirka 2 timmar tills köttet är mört.
  4. Tillsätt 8 dl vatten efter 1 timme och låt koka ytterligare 1 timme under lock.
  5. Hetta upp oljan till 180 grader. Fritera en femtedel av nudlarna cirka 30 sekunder. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Koka upp saltat vatten och koka resterande nudlar enligt anvisning.
  7. Lägg ner räkor, pak choi och örter på toppen av soppan och låt sjuda 5 minuter.
  8. Servera soppan med kokta nudlar i skålar. Toppa med strimlad lök, friterade nudlar, en klyfta lime och eventuellt chilisås.
Kökets dryckesbrev

laddar fler recept...

Laddar fler recept...