Kerstins rågande matbröd

POPULÄRT
Kerstins rågande matbröd
Foto: TV4
Kerstin Stjernqvist
Kerstin Stjernqvist

Kerstins rågande matbröd

15

7 ingredienser

1 h + jäsning

Vackert och saftigt bröd gjort på surdeg som fått kalljäsa. 

Ingredienser

 • 200 g surdeg
 • 500 g vetemjöl
 • 50 g rågmjöl
 • 275 g vatten
 • 2 g jäst
 • 16 g salt
 • 2 msk olja

Gör så här

 1. Blanda ihop alla ingredienser utom saltet och oljan i en köksassistent med krok.
 2. Kör degen på låg hastighet i ca 8 minuter. Tillsätt saltet och kör degen 6 minuter till eller till degen känns glansig och elastisk. När degen är klar ska det gå att ta en bit deg mellan fingrarna och dra ut degen till en tunn “spegel” utan att degen spricker.
 3. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dra lite i degen fram och tillbaka. Pensla en bunke med lite olja, detta för att degen inte ska fastna.
 4. Vik sedan ihop degen och lägg i bunken. Låt stå framme ca 15 minuter täckt med bakduk.
 5. Nu är det dags att vika degen. Vikning innebär att dra i alla hörn in mot mitten tills du har format ett kuvert. Vänd degen så du får vecken nedåt. Detta gör vi för att bevara luftbubblorna i degen men istället för få stora bubblor får vi nu mindre och jämnare bubblor. Vi får också en jämnare deg. Upprepa vikningen ett par gånger.
 6. Lägg sedan tillbaka degen i bunken plasta ordentligt och sätt in bunken i kylen i minst 12 h. Vill man kan man redan innan degen läggs in i kylen lägga matbrödet i en jäskorg. Sätt då jäskorgen i en bunke / plastlåda och hoppa över första steget i nästa steg.
 7. Efter 12 timmar: Ta ut bunken / plastlådan ur kylen och stjälp upp degen på ett bakbord. Knåda inte utan försök hålla kvar så mycket luft som möjligt i brödet.
 8. Mjöla en jäskorg ordentligt och lägg sedan ner brödet i korgen. Låt jäsa under bakduk i rumstemperatur tills degen har blivit rumstempererad.
 9. Stjälp över brödet på ett bakplåtspapper så att den delen av brödet som varit nedåt i jäskorgen nu är uppåt på plåten. Snitta brödet i valfritt snitt med hjälp av vass kniv eller rakblad.
 10. Sätt på ugnen på 250 grader och sätt in en plåt i ugnen samt en ugnssäker form på ugnens botten.
 11. När ugnen är varm, ta med hjälp av skärbräda eller pizzaspade och skjutsa in brödet i ugnen, samtidigt som du häller några deciliter vatten i formen.
 12. Efter ca 5 minuter, sänk temperaturen till 230 grader och låt brödet gräddas i ca 30 minuter till.