Kebabköttbullar med rödkålssallad

Kebabköttbullar med rödkålssallad
Foto: TV4
Nidal Kersh
Nidal Kersh

Kebabköttbullar med rödkålssallad

17

6 steg att laga

16 ingredienser

1 h

 Julens godaste köttbullar enligt Nidal. I stället för att använda malen färs så hackas här högrev smått med kniv eller matberedare. Tillsammans med varma kryddor som kanel, nejlika och spiskummin blir det en riktig fullträff. 

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 500 g högrev, från nöt, även lamm går bra
  • 0,5-1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt (eller 1 röd paprika)
  • 1 inlagd saltad citron
  • 1 kruka persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • matolja
  • salt

Rödkålssallad

  • 500 g rödkål
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Börja med rödkålssalladen. Strimla rödkålen fint. Lägg i en skål och tillsätt salt och ättika. Blanda runt och låt stå minst en timme. Tips! Rödkålssalladen håller sig flera veckor om du förvarar den i en försluten burk i kylen.
  2. Finhacka köttet med kniv. Det blir en helt annan dimension av köttbullar när man skär det till en färs än när man maler köttet till en färs.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och finhacka chilifrukten (ta paprika om du vill ha en mild smak). Hacka persiljan. Finhacka den inlagda citronen.
  4. Blanda det hackade köttet med lök, vitlök, chili, persilja och citron samt alla torkade kryddor och salt
  5. Forma köttbullar av smeten. Stek dem runtom i matolja i en stekpanna. Det går också bra att steka köttbullarna på 220 grader 10-15 minuter i ugnen.
  6. Servera köttbullarna med den krispiga rödkålssalladen.