Kebabköttbullar med rödkålssallad

17 röster
1 h
4
Kebabköttbullar med rödkålssallad
1 h
4

Du behöver

  • 500 g högrev, från nöt, även lamm går bra
  • 0,5-1 gul lök
  • 2 klyfta vitlök
  • 1 röd chilifrukt (eller 1 röd paprika)
  • 1 inlagd saltad citron
  • 1 kruka persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 2 tsk malen spiskummin
  • matolja
  • salt

Rödkålssallad

  • 500 g rödkål
  • 1 dl ättiksprit 12 %
  • 2 tsk salt

Gör så här

  1. Börja med rödkålssalladen. Strimla rödkålen fint. Lägg i en skål och tillsätt salt och ättika. Blanda runt och låt stå minst en timme. Tips! Rödkålssalladen håller sig flera veckor om du förvarar den i en försluten burk i kylen.
  2. Finhacka köttet med kniv. Det blir en helt annan dimension av köttbullar när man skär det till en färs än när man maler köttet till en färs.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och finhacka chilifrukten (ta paprika om du vill ha en mild smak). Hacka persiljan. Finhacka den inlagda citronen.
  4. Blanda det hackade köttet med lök, vitlök, chili, persilja och citron samt alla torkade kryddor och salt
  5. Forma köttbullar av smeten. Stek dem runtom i matolja i en stekpanna. Det går också bra att steka köttbullarna på 220 grader 10-15 minuter i ugnen.
  6. Servera köttbullarna med den krispiga rödkålssalladen.
15 december 2018