Kavring

Kavring
Foto: TV4
Johan Sörberg
Johan Sörberg

Kavring

11 ingredienser

Det här är egentligen inte en kavring utan en ryskt bröd som heter Borodinsky och smakar lite som kavring. Degen är lös och skall vara det.

Ingredienser

portioner bröd

Dag 1, Skållning

  • 350 g vatten
  • 170 g rågmjöl
  • 10 g korianderfrö, malda
  • 15 g kummin, hel
  • 10 g pomerans
  • 8 g malen ingefära
  • 35 g salt

Dag 2

  • Skållning ifrån dag 1
  • 900 g rågsurdeg (se separat recept)
  • 400 g rågmjöl
  • 170 g fullkornsdinkelmjöl
  • 170 g mörk sirap

Gör så här

Dag 1, Skållning

  1. Koka upp vattnet. Lägg mjöl och korianderfrö i en bunke, häll över vattnet och blanda med en slev till en seg massa. Plasta och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2

  1. Allt blandas i maskin på lägsta växel i 15 minuter, öka till medelhastighet och låt gå i ytterligare 5 minuter.
  2. Låt vila i degbunken i 2 timmar.
  3. Häll ut degen på väl mjölat bord, dela degen i hälften. Smörj två brödformar. Forma delarna till avlånga bröd. Rulla i rågmjöl och lägg ner dem i formarna, dofta rågmjöl ovanpå, platta till bröden med händerna.
  4. Låt jäsa i kylskåpet över natten, ca 10-12 timmar. Tag ut bröden och låt stå i ca 2 timmar så att de blir rumstempererade. Bröden är färdiga för ugnen när bröden har blivit lite välvda och jäst upp. Tydligast är att det blir en kulle uppepå och det är därför man plattar till bröden från början i formen.
  5. Sätt ugnen på 250 grader i god tid.
  6. Skär ett avlångt snitt längs med bröden. Fyll en ugnstålig skål med ca 0,5 dl vatten. Sätt in bröden i ugnen och ställ skålen med vatten på ugnens botten.
  7. Efter 10 minuter, sänk värmen till 180 grader och låt stå ca 90 minuter totalt. Brödens innertemperatur skall ha passerat 98 grader som visar att pentosanerna har förklistrats.
  8. Tag ut bröden ur formen och svep in dem i plastfolie direkt för att få en mjuk skorpa.