Vaniljkokta rabarber med äggtoddy och mandelkaka

Vaniljkokta rabarber med äggtoddy och mandelkaka
Foto: TV4
Katja Palmdahl
Katja Palmdahl

Vaniljkokta rabarber med äggtoddy och mandelkaka

Av: Katja Palmdahl

Från: Nyhetsmorgon

13 ingredienser

Vill man få en riktigt röd och vacker kompott kan man koka rabarberna i granatäppeljuice.

Serveras i små glas med mandel eller sockerkaka i botten. Varva med rabarberkompott och ”äggtoddy”. Toppa gärna med mandlar som rostats med lite smör, honung och flingsalt.

Sparar man kompotten är det bra att lyfta bort stjärnanisen som annars ger för mycket smak.

Ingredienser

portioner
  • 4 skivor mandelkaka

rabarberkompott

  • 1 dl rörsocker
  • 1,5 dl vitt vin (eller vatten)
  • 1 bit apelsinskal, strimlad
  • 1 liten stjärnanis
  • 1 vaniljstång, delad på längden
  • 1 tsk maizena utrört i lite vatten
  • 0,5 l rabarber, i bitar

Äggtoddy

  • 2 äggulor
  • 2 msk florsocker
  • 0,5 dl cider
  • 6 cl cognac
  • 1 dl grädde, lättvispad

Gör så här

Rabarberkompott

  1. Koka upp socker, vatten, apelsinskal, stjärnanis och vanilj.
  2. Låt lagen sjuda ett par minuter under lock så att kryddorna frigörs.
  3. Red lagen med maizena.
  4. Lägg i rabarbern och ge dem ett uppkok.
  5. Låt svalna.

Äggtoddy

  1. Vispa äggulor, socker och cider luftigt i en skål i ett sjudande vattenbad. Vispa tills blandningen tjocknar.
  2. Tillsätt konjaken lite efter hand under vispningen.
  3. Vispa såsen kall i isvatten.
  4. Vänd ner den vispade grädden vid servering.