Kastrullkonserverade äpplen

Kastrullkonserverade äpplen
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Kastrullkonserverade äpplen

4 ingredienser

Marie Mandelmann förklarar hur du konserverar äpplen med en klassisk gammal konserveringskastrull.

Ingredienser

 • 1-2 kg äpple
 • 5 dl strösocker
 • 1 l vatten
 • 1 citron
 • Hela rena burkar med gummiring
 • Konserveringskastrull

Gör så här

 1. Ett bra sätt för att få följsamma gummiringar brukar vara att lägga dem i en gryta med kallt vatten och koka upp dem försiktigt. Värm grytan tills ringarna är mjuka och sätt fast dem på burkarna.
 2. Skala och klyfta äpplen.
 3. Koka ihop en sockerlag och lägg ner äppelklyftorna. 5 dl liter socker till varje liter vatten. Ta upp äpplena när de börjat mjukna lite.
 4. Lägg äppelklyftorna i väl rengjorda burkar, fyll på med sockerlagen och pressa i lite citron
 5. Stapla glasburkarna i konserveringsapparaten och sätt fast dem med fjädertapparna (om det finns sådana). Det är viktigt att burkarna inte vidrör varandra. Stoppa ner ställningen med burkarna i kastrullen.
 6. Fyll upp kastrullen med vatten så att det täcker alla glasburkar, och låt dessa koka i minst en timme i 80 grader (två timmar för konserverat kött).
 7. Häll bort vattnet i konserveringskastrullen och låter burkarna svalna.
 8. Tack vare värmen har det uppstått vakuum i burkarna då luften tryckts ut. När burkarna svalnat kan du plocka bort klämmorna. Vakuumfenomenet gör att locken att sitter kvar ändå.
 9. Tips! Inkokta bönor kan användas helt utan tillagning. Inkokning är ett utmärkt sätt att lägga in stora mängder bönor i lämpliga portionsförpackningar, lite som tetraförpackningarna vi köper i butik.