Kastrullkaka med röda vinbär och havretäcke

koket.se
Kastrullkaka med röda vinbär och havretäcke
Foto: Annelie Andersson
Annelie Andersson
Annelie Andersson

Kastrullkaka med röda vinbär och havretäcke

12 ingredienser

1 h

”Röda vinbär känns som ett lite underskattat bär. Jag gillar både röda och svarta vinbär och önskar att jag hade flera buskar. Tack vare goda vänner och grannar har jag alltid turen att få hem vinbär och då passar det utmärkt att göra denna goda kaka som rörs ihop i en kastrull.” /Annelie Andersson

Se Annelie Andersson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner långpanna

Kaka

  • 200 g smör
  • 255 g strösocker [3 dl]
  • 4 ägg
  • 1,5 tsk vaniljpaste (eller 3 tsk vaniljsocker)
  • 200 g mandelmjöl (eller 5 dl havremjöl, eller hälften av varje) [4 dl]
  • 120 g vetemjöl (eller 100 g/1,5 dl durramjöl för glutenfri) [2 dl]
  • 0,25 tsk salt
  • ca 300 g röda vinbär, färska eller frysta och otinade [4–5 dl]

Havretäcke

  • 50 g smör
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 60 g havregryn [1,5 dl]
  • 0,5 tsk vaniljpaste (eller 1 tsk vaniljsocker)

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper. Förbered gärna havretäcket så att allt är uppmätt i kastrullen.

Kaka

  1. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme. Dra av från plattan och låt svalna lite.
  2. Rör ner sockret. Knäck sedan i ett ägg i taget och rör om mellan varje. Tillsätt vanilj.
  3. Blanda allt mjöl med salt och sikta ner i smeten.
  4. Vänd om med en slickepott tills allt är jämnt blandat. Häll ut smeten i långpannan. Strö över bär så att hela ytan täcks.

Havretäcke

  1. Gör havretäcket genom att smälta smör med socker, havregryn och vanilj. Klicka ut över smeten.
  2. Ställ in plåten mitt i ugnen och grädda i ca 30 minuter. Låt svalna och skär i rutor.
  3. Tips! Det går bra att göra kakan utan havretäcket. Pudra gärna med lite florsocker innan servering. Man kan också strö över flagad mandel eller vita chokladknappar innan gräddning. Kakan kan såklart bakas med andra bär också.