Pulled pork

Karré, rulle och fransyska - vad är vad på grisen?

Fläskkarré är en riktig klassiker på grillen och huvudingrediensen i pulled pork, men karrén är så mycket mer än så! För att inte tala om hur mycket gott du kan göra på skinkrulle och fransyska. Här kommer tipsen!

Karré

Den väl marmorerade köttbiten är lätt att lyckas med eftersom fettet håller köttet saftigt även om det utsätts för höga temperaturer. Förutom att det är enkelt att tillaga är det dessutom svårt att hitta en lika mångsidig köttbit som fläskkarrén. Det är kanske därför det är en sådan favoritköttbit!

Fläskkarré gifter sig utmärkt med fruktiga smaker från äpple och katrinplommon, med lika väl med rökiga bbq-smaker. Lägger du inte köttet på grillen går det att ugnssteka, steka i panna eller göra en mustig gryta. En receptklassiker som aldrig slår fel är fläskkarré som får långkoka till en riktigt saftig pulled pork!

Rulle

Skinkrulle är en rund muskel som sitter mellan ytter- och innanlåret på grisen. Den är mycket mör och kan användas istället för fläskfilé. Stek rullen hel som den är eller skiva till medaljonger och servera med en gräddig sås och potatismos. Eller varför inte skiva till strimlor och stek i en het wok med ingefära och chili. Allra bäst smakar den efter en kryddigt härlig marinad och en vända på grillen.

Fransyska

Fransyskan är en skinkmuskel och sitter direkt efter ryggen och är tillsammans med rostbiten det som kallas frambit. Mer vanligt är att fransyskan säljs under namnet skinkstek. På julen kan du se fransyskan som julskinka och på sommaren som en del i flintasteken.

Ska du göra grillspett blir fransyskan en perfekt köttbit! En god marinad på köttbitarna, varvade med champinjoner och grönsaker blir en ljuvlig middag i sommarsolen.

Fransyskan gör sig också fint som skinkstek i ugn eller som skivor i stekpannan. Tärnar du köttbiten kan du också göra en läcker gryta. Eftersom köttet i sig är så mört behöver den inte koka speciellt länge heller.

Är du osäker på vilken innertemperatur köttet ska ha för att bli perfekt? Spana in vår temp-guide här!