Brylépudding

Brylépudding
Foto: Jenny Grimsgård

Brylépudding

7 ingredienser

Detta är en vattendelare. Antingen älskar du brylépudding förbehållslöst eller så betackar du dig. Jag älskar denna pudding helhjärtat. Den är helt enkelt min favoritdessert. Den lena, vaniljdoftande dallerpuddingen i kombo med det brända sockret. Ååååh … Jag river ner lite citronskal i härligheten också, vilket om möjligt faktiskt toppar det hela. /Emma Hamberg - Receptet finns med i Kärleksmums.

Läs mer om

Kärleksmums

Ingredienser

Puddingen

 • 6 dl gräddmjölk (hälften mjölk, hälften grädde)
 • 1 vaniljstång
 • 5 ägg
 • 1 dl rörsocker
 • 1 citron, rivet skal

Karamellsåsen:

 • 2 dl strösocker
 • 1 dl vatten

Gör så här

 1. Börja med ugnen, den ska komma upp till 150°.
 2. Värm upp gräddmjölken tillsammans med den hela vaniljstången, låt det hela koka upp, men sedan får det vara nog, ta bort mjölken från spisen och låt den svalna något.
 3. Karamellsås
  Gör lite karamellsås så länge! Ner med socker och vatten i en stekpanna, full fräs på värmen och rör under tiden. Sockret smälter fint och till slut blir det hela simmigt och gyllenbrunt, då är det dags att avsluta kokningen, det får inte brännas för hårt.
 4. Ta fram en ugnssäker form, typ en sockerkaksform och så häller du karamellsåsen ner i den, låt såsen rulla runt ordenligt så att kanterna verkligen täcks.
 5. Upp med vaniljstången ur gräddmjölken, klyv den på mitten och skrapa ur vaniljfröna. Låt fröna hoppa tillbaka i mjölken.
 6. Ner med resten nu, ägg, socker och citronskal. Vispa så det blir slätt och snyggt.
 7. Ja, då börjar du närma dig slutet. Häll smeten i den sockrade formen och skjuts in i ett vattenbad i ugnen. Vattenbad? Ja, det fixar du lätt. Låt formen stå i ett ugnsfat med hög kant och så häller du i kokande vatten i det där ugnsfatet och vips har du ett vattenbad.
 8. 45 minuter brukar räcka för puddingen att bli färdig. Låt den svalna lite, innan du försiktigt skär med en kniv längs kanterna och stjälper upp puddingen på ett vackert fat, så där så att karamellsåsen rinner ner längs kanterna. Gott som det är, men kanske ännu godare med lite lättvispad grädde till.