Potatis- och pumparaggmunkar med smörstekt salvia

Potatis- och pumparaggmunkar med smörstekt salvia
Foto: TV4
Karin Fransson
Karin Fransson

Potatis- och pumparaggmunkar med smörstekt salvia

17 ingredienser

Raggmunkar med potatis och pumpa som serveras med salvia och päronråkost.

Ingredienser

portioner
  • 2-3 kvistar färsk salvia (bara bladen)
  • 500 g pumpa
  • 500 g potatis
  • 0,5 gul lök
  • strösocker (en nypa)
  • 2 msk pumpakärnor, hackade
  • 2 ägg
  • 3-4 msk dinkelmjöl
  • 1 msk persilja, hackad
  • salt
  • peppar

Päronråkost

  • 2 päron (inte allt för mogna)
  • 0,5 krm malen kardemumma
  • 1-2 msk färsk ingefära, riven
  • 0,5 citron, saft och fint rivet skal från
  • 1 msk honung
  • 1-2 msk citrontimjan, hackad (eller lite citronmeliss)

Gör så här

  1. Smält 2-3 msk smör i en panna och låt det bli nötbrunt, lägg ner salviabladen och låt dem bara steka i 1-2 minuter, de ska inte bli bruna, bara torka till lite.
  2. Plocka upp dem och låt de rinna av på hushållspapper, spara det goda smöret så länge.
  3. Skala och riv pumpaköttet på den grövre sidan av rivjärnet, salta lite lätt och låt stå och dra vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg raspet i en bunke.
  4. Skala potatisen och riv den. Skala och hacka löken fint, lägg både potatis och lök tillsammans med pumpan.
  5. Rör ner socker, pumpakärnor, ägg, dinkelmjöl, salt, peppar samt hackad salvia eller och persilja, blanda ihop till en raggmunksmet.
  6. Stek ett prov, om munkarna håller ihop, ev. behövs det lite mera mjöl. Stek små fina, knapriga munkar i lite av det goda salviasmöret.
  7. Servera med marinerad fetaost och päronråkost samt gärna en fräsch bladsallad.
  8. Päronråkost: Skala päronen och riv de på den grova sidan av rivjärnet. Lägg det rivna i en skål och blanda med resten av ingredienserna.