Potatis- och pumparaggmunkar med smörstekt salvia
Potatis- och pumparaggmunkar med smörstekt salvia
17 ingredienser
Raggmunkar med potatis och pumpa som serveras med salvia och päronråkost.
Ingredienser
- 2-3 kvistar färsk salvia (bara bladen)
- 500 g pumpa
- 500 g potatis
- 0,5 gul lök
- strösocker (en nypa)
- 2 msk pumpakärnor, hackade
- 2 ägg
- 3-4 msk dinkelmjöl
- 1 msk persilja, hackad
- salt
- peppar
Päronråkost
- 2 päron (inte allt för mogna)
- 0,5 krm malen kardemumma
- 1-2 msk färsk ingefära, riven
- 0,5 citron, saft och fint rivet skal från
- 1 msk honung
- 1-2 msk citrontimjan, hackad (eller lite citronmeliss)
Gör så här
- Smält 2-3 msk smör i en panna och låt det bli nötbrunt, lägg ner salviabladen och låt dem bara steka i 1-2 minuter, de ska inte bli bruna, bara torka till lite.
- Plocka upp dem och låt de rinna av på hushållspapper, spara det goda smöret så länge.
- Skala och riv pumpaköttet på den grövre sidan av rivjärnet, salta lite lätt och låt stå och dra vatten i ca 10 minuter. Krama ur vattnet och lägg raspet i en bunke.
- Skala potatisen och riv den. Skala och hacka löken fint, lägg både potatis och lök tillsammans med pumpan.
- Rör ner socker, pumpakärnor, ägg, dinkelmjöl, salt, peppar samt hackad salvia eller och persilja, blanda ihop till en raggmunksmet.
- Stek ett prov, om munkarna håller ihop, ev. behövs det lite mera mjöl. Stek små fina, knapriga munkar i lite av det goda salviasmöret.
- Servera med marinerad fetaost och päronråkost samt gärna en fräsch bladsallad.
- Päronråkost: Skala päronen och riv de på den grova sidan av rivjärnet. Lägg det rivna i en skål och blanda med resten av ingredienserna.