Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli
Rosmarinstekt gös med yoghurtaioli
23 ingredienser
En grön rosmarinstekt gös med fräscha kryddor och yoghurtaioli. Servera gärna med en kryddig bulgur.
Ingredienser
- 4 gös, filéer
- 2 msk örtmos (se nedan)
- 2 kvistar färsk rosmarin
- olivolja
- smör
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Örtmos
- 2 sardellfiléer
- 3 klyftor vitlök
- 2 kvistar rosmarin
- 2 msk persilja
- 1-2 msk timjan, finhackad
- 1 skiva formfranska
- 1 tsk fänkålsfrö
- 1-2 msk citron, saft
- 0,75 dl olivolja
- 0,5 tsk salt
- vitpeppar (efter smak)
Yoghurtaioli
- ca 1 förp grekisk yoghurt, (eller turkisk yoghurt) (2 dl)
- 1 dl vispgrädde
- 1-2 klyftor vitlök
- salt (efter smak)
- peppar (efter smak)
Gör så här
Yoghurtaioli
- Blanda yoghurten med salt, peppar och de rivna vitlöksklyftorna efter smak.
- Rör sist ner den vispade grädden.
Örtmos
- Blada ihop alla ingredienser till örtmoset, lägg ner i matberedare eller mixer.
- Kör tills det blivit fördelad och liknar en pesto.
- Ställ örtmoset åt sidan.
Gös
- Gör några snitt i skinnet på den fjällade gösen, annars rullar den ihop sig vid stekningen.
- Salta och peppra den runt om och stek den på bara skinnet i lite olivolja blandad med en klick smör.
- Tryck ner den i pannan med stekspaden tills det blir lite färg på skinnet, lägg samtidigt ner rosmarinkvistarna.
- Vänd fisken och fördela lite av örtmoset på det stekta skinnet, ös med lite av stekfettet.
- Vänd gärna fisken en gång till och stek den snabbt med moset på, så smaken går in. Men se till att inte ha för hög värme då.
- Servera fisken nystekt tillsammans med den friska yoghurtaiolin och gärna en kryddig bulgur.
- Smaklig måltid!