Kesellakaka med citron

Kesellakaka med citron
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
Karin Fransson
Karin Fransson

Kesellakaka med citron

19 ingredienser

Ingredienser

portioner

Tårtbotten:

  • 2 ägg
  • 75 g strösocker
  • 50 g vetemjöl
  • 50 g maizenaredning

Fyllning:

  • 4 blad gelatin
  • 2 äggulor
  • skal och saft från 0.5 citron, fint rivet
  • ev apelsinskal
  • 0,5 vaniljstång, skrapet
  • 100 g strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 1,2 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 250 g kesella, mager

citrussås:

  • 3 dl citrussaft, nypressad
  • 1 msk apelsinskal, fint strimlad (zest)
  • 2 blad gelatin
  • 50 g apelsinblomshonung
  • 0,5 tsk dragon, hackad

Gör så här

  1. Tårtbottnen:
  2. Dela äggen och vispa vitorna till skum, tillsätt sockret undan för undan, vispa så det liknar en maräng, rör ner äggulorna. Blanda vetemjöl med maizenan och lyft ner i smeten med varsam hand. Spritsa upp på bakplåtspapperklädd springform. Obs. Ej för högt, dvs. ganska tunt. Grädda på 200° i ca 10-15 minuter.
  3. Fyllningen:
  4. Blötlägg gelatinet i vatten. Blanda ihop äggulorna, citrusskal och saft, salt, socker, vanilj och mjölk, vispa över kokande vattenbad tills det blir en tjock kräm, lyft av och rör ner de väl urkramade gelatinbladen, låt svalna tills det börjar stelna på kanterna. Vispa grädden. Blanda kesellan med den stelnande äggmassan, lyft ner den vispade grädden med varsam hand. Fördela på de gräddade bottnarna, släta till ytan. Ställ kallt att stelna.
  5. Citrussåsen:
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i ca 10 minuter. Häll upp citrussaften i en gryta, koka bort 1/3, tillsätt honungen och apelsinskalet. Koka ytterligare ihop 1/3, drag av värmen och rör ner de urkramade gelatinbladen. Rör runt och tillsätt filéer av olika citrusfrukter samt den hackade dragonen. Låt kallna.