Karelska piroger med risgrynsgröt

POPULÄRT
Karelska piroger med risgrynsgröt
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Karelska piroger med risgrynsgröt

10 ingredienser

45 m

”Det här är något jag själv inte växt upp med men som är väldigt populärt att äta i Finland. Jag har fått ta del av traditionen de senaste åren tack vare min fru och hennes morföräldrar. Pirogerna är perfekta att baka i större mängd för att sedan frysa in och ta fram som mellanmål. Servera med vispat äggsmör på kokta ägg. Hoppas du kommer tycka om dem! Lycka till!" /Alexander Pelli

Ingredienser

portioner

Deg

  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 180 g rågmjöl, fullkorn [3 dl]
  • 6,25 g havssalt [1 tsk]
  • 150 g vatten [1,5 dl]
  • 15 g olja (eller smör) [1 msk]

Doppning

  • 75 g smör
  • 100 g mjölk [1 dl]

Fyllning

  • 650 g risgrynsgröt, kall

Äggsmör

  • 4 ägg, kokta (mellan hård och löskokta)
  • 80 g normalsaltat smör, rumstempererat

Gör så här

Deg

  1. Blanda samman allt till en mjuk deg.
  2. Dela upp i 16 jämnstora bollar. Låt degen vila 5 minuter under en duk.
  3. Kavla ut degbollarna i rågmjöl till ovala bitar, ca 8x15 cm stora. Lägg de ovala degbitarna omlott med lite mjöl mellan.

Doppning

  1. Smält samman smör och mjölk.

Fyllning

  1. Lägg ca 40 g (1,5-2 msk) gröt i mitten av degen, spara ca 2 cm fri kant runt gröten.
  2. Vik in långsidorna och nyp degen, så att du skapar vek, från mitten mot kortsidorna.
  3. Lägg på lätt mjölade plåtar och baka på 275-300 grader i 10-12 minuter.
  4. När pirogerna är klara doppar du dem medan de är varma i mjölkbadet med hjälp av gafflar eller en stekspade med hål i.
  5. Lägg pirogerna på papper och låt svalna en aning innan servering.

Äggsmör (gör strax innan servering)

  1. Skala äggen och mosa dem en aning.
  2. Tillsätt det mjuka smöret och vispa samman.
  3. Servera äggsmöret rumstempererat eller ljummet ovanpå varma piroger.

Tips! Om du inte har råg så går det bra med ett annat fullkornsmjöl, jag har använt både emmer och enkorn. Det går att använda kalla kokta ägg.