Kardemummapannacotta med päronkompott

Kardemummapannacotta med päronkompott
Foto: Tv4

Kardemummapannacotta med päronkompott

Av: Emma - Tomelilla

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

25 m

Pannacotta är alltid en uppskattad dessert efter maten. Den här har smak av kardemumma och serveras med päronkompott och kanelkrisp.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten där är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 2 gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljsocker)
  • 1 krm malen kardemumma

Päronkompott

  • 2 päron, skalade
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk päronlikör

Krispig kanel

  • 1 dl havregryn
  • 2 msk strösocker
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 krm salt

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
  2. Häll vispgrädden i en kastrull tillsammans med strösockret. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröerna med kniven, eller en sked. Tillsätt både stången och fröerna i kastrullen.
  3. Låt koka upp och rör om. Sänk värmen och låt puttra i ca 2-5 minuter. Det ger lite extra smak från stången. Ta av kastrullen från plattan och häll upp i en skål. Fiska upp vaniljstången.
  4. När du hällt upp grädden vispar du ner kardemumman i blandningen.
  5. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och kramar ur dem. Det är viktigt att grädden inte kokar när du nu skall tillsätta gelatinbladen. När du lagt i bladen och rört om ordentligt är det dags att hälla upp pannacottan i serveringsglas.
  6. Ställ in i kylen i minst 2 timmar.

Päronkompott

  1. Skär päronen i fyrkantiga små bitar.
  2. Lägg nitarna i en kastrull tillsammans med vatten och socker.
  3. Koka försiktigt till en grov kompott. Mjuk på utsidan, men gärna lite tuggmotstånd på insidan. Tar ca 10 minuter.
  4. Tag av grytan från plattan och häll upp kompotten i en skål. Låt svalna.
  5. När kompotten har kallnat och det är dags för servering kan man tillsätta päronlikor om man vill för lite kraftigare smak.

Kanelkrisp

  1. Värm upp en stekpanna och rosta havregrynet tillsammans med socker ca 2-3 minuter. Det går fort. När det börjar gå ihop och bli lite knäckigt kan du ta av det från plattan. Tillsätt kanel och salt.