• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Karamelliserad fläskytterfilé med mystisk sås

Karamelliserad fläskytterfilé med mystisk sås
Foto: TV4

Karamelliserad fläskytterfilé med mystisk sås

6 steg att laga

21 ingredienser

2 h

Karamelliserad fläskytterfilé med honung- och senapssås samt duchessepotatis med chilitouch.

Tips! Om du inte vill äta kött kan du servera rätten med friterade champinjoner.

Dryckesförslag: Egri Turán från Ungern (rött vin)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

4 portioner

Karamelliserad fläskytterfilé

  • ca 800 g fläskytterfilé
  • 0,5 dl strösocker
  • smör
  • salt
  • svartpeppar

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk smör
  • 1 chilifrukt, riven
  • salt
  • svartpeppar

Broccoli på ungerskt vis

  • 1 msk smör
  • 1 broccoli
  • 1 tsk Vegeta
  • 2 msk vatten

Mystisk sås

  • 4 dl crème fraîche
  • 3 tsk dijonsenap
  • 4 tsk honung, flytande
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Karamelliserad fläskytterfilé
    Salta och peppra fläskytterfilén runt om. Klappa in en del av sockret. Lägg filén hel i en varm stekpanna med smöret i, tillsätt resten av sockret. Stek tills det är karamelliserat runt om.
  2. Lägg filén i en ugnsform och stek klart i 200 gradig ugn till en innetemperatur på 65 grader (ca 20 min). Låt köttet vila i aluminiumfolie minst 10 minuter innan den skärs i skivor.
  3. Duchessepotatis
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen. Låt svalna något och pressa den sedan. Blanda ner äggulorna i potatisen. Krydda med salt och peppar, riv ner chilin. Tillsätt smör och vispgrädde och blanda till ett potatismos.
  4. Spritsa ut moset i ca 16 st små berg på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera ganska högt upp i ugnen ca 15 min, tills duchessepotatisen fått fin färg.
  5. Broccoli på ungerskt vis
    Värm smör i en kastrull, bryt av buketter av broccolin och lägg i kastrullen. Smaksätt med vegeta och häll i vattnet. Ångkoka på svag värme under lock ca 20 min tills broccolibuketterna är mjuka.
  6. Mystisk kall sås
    Blanda alla ingredienser. Låt stå 10 minuter innan servering.