Karamelliserad fläskytterfilé med mystisk sås

2 h
4
Karamelliserad fläskytterfilé med mystisk sås
Foto: TV4

Karamelliserad fläskytterfilé med honung- och senapssås samt duchessepotatis med chilitouch.

Tips! Om du inte vill äta kött kan du servera rätten med friterade champinjoner.

Dryckesförslag: Egri Turán från Ungern (rött vin)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 augusti 2017
2 h
4

Du behöver

Karamelliserad fläskytterfilé

  • ca 800 g fläskytterfilé
  • 0,5 dl strösocker
  • smör
  • salt och svartpeppar

Duchessepotatis

  • 1 kg potatis
  • 3 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 4 msk smör
  • 1 chili, riven
  • salt och svartpeppar

Broccoli på ungerskt vis

  • 1 msk smör
  • 1 broccoli
  • 1 tsk vegeta
  • 2 msk vatten

Mystisk sås

  • 4 dl crème fraiche
  • 3 tsk dijonsenap
  • 4 tsk flytande honung
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Karamelliserad fläskytterfilé
    Salta och peppra fläskytterfilén runt om. Klappa in en del av sockret. Lägg filén hel i en varm stekpanna med smöret i, tillsätt resten av sockret. Stek tills det är karamelliserat runt om.
  2. Lägg filén i en ugnsform och stek klart i 200 gradig ugn till en innetemperatur på 65 grader (ca 20 min). Låt köttet vila i aluminiumfolie minst 10 minuter innan den skärs i skivor.
  3. Duchessepotatis
    Sätt ugnen på 225 grader. Skala och koka potatisen. Låt svalna något och pressa den sedan. Blanda ner äggulorna i potatisen. Krydda med salt och peppar, riv ner chilin. Tillsätt smör och vispgrädde och blanda till ett potatismos.
  4. Spritsa ut moset i ca 16 st små berg på en plåt med bakplåtspapper. Gratinera ganska högt upp i ugnen ca 15 min, tills duchessepotatisen fått fin färg.
  5. Broccoli på ungerskt vis
    Värm smör i en kastrull, bryt av buketter av broccolin och lägg i kastrullen. Smaksätt med vegeta och häll i vattnet. Ångkoka på svag värme under lock ca 20 min tills broccolibuketterna är mjuka.
  6. Mystisk kall sås
    Blanda alla ingredienser. Låt stå 10 minuter innan servering.
Kommentera receptet

Fler goda recept