Kanelbrässerad lamb-shank med couscous

Kanelbrässerad lamb-shank med couscous
Foto: Tv4

Kanelbrässerad lamb-shank med couscous

Av: Sebastian Schauermann

Från: Nyhetsmorgon

15 ingredienser

2 h

Gör en lyxig rätt med kanelbrässerad lamb-shank och couscous. En rätt fylld av smak som passar riktigt härligt till kvällens middag.

Ingredienser

portioner
  • 4 lammlägg
  • 2 gula lökar, skivad
  • 2 klyftor vitlök, hela
  • 3 kanelstänger (hel ceylonkanel eller 2 msk malen ceylonkanel)
  • 1 krm chiliflakes
  • 3 lagerblad
  • 3 kryddpepparkorn
  • 1,3 l buljong
  • 1 morot, hel
  • 2 msk olivolja
  • 300 g couscous
  • 0,5 dl sultanrussin (eller torkade hackade aprikoser, frivilligt)
  • salt
  • peppar
  • olja (till stekning)

Gör så här

  1. Bryn lammläggen runt om i en kastrull eller gryta med olja, plocka upp dem och förvara dem till senare.
  2. Bryn löken tills den får en fin karamelliserad yta och är lätt mörkbrun.
  3. Tillsätt vitlöken, kanelstängerna och resten av kryddorna och fräs runt under 1 minut.
  4. Häll på 1 liter av buljongen och lägg i lammläggen och din hela morot. Låt puttra i ca 1,5-2 timmar på svag värme under lock tills köttet i princip lossnar från benet.
  5. Servera 1 lägg per person med såsen och en liten bit av moroten, gärna ovanpå couscous eller ris.
  6. Följ nedanstående steg för att göra en bra couscous på ett enkelt sätt!
  7. Koka upp 3 dl buljong.
  8. Under tiden så häller du 2 msk olivolja på 300 g couscous och massera in oljan väl, lägg i russin eller aprikoser.
  9. Häll den kokande buljongen över risblandningen och låt stå och dra i ca 10 minuter.
  10. Smula couscousen med händerna, eller med en trägaffel, tills du inte har några klumpar.
  11. Couscousen kan serveras precis som den är, men vill du ha den perfekt och fluffig så ånga den i 10 minuter precis innan servering också.