Kalvfrikadeller i gräddsås med tagliatelle

23 röster

Du behöver

Frikadeller

  • 400 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 2 msk kalvfond
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 0,5 dl ströbröd
  • salt
  • svartpeppar
  • 2 msk smör

Sås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk svartvinbärslikör (créme de casis)
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl kalvfond (utspädd)
  • salt
  • svartpeppar

Pasta

  • 200 g durumvetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 msk olivolja
  • vatten
  • 1 tsk salt

Topping

  • basilika
  • parmesanost

Gör så här

  1. Knåda ihop mjöl, ägg, salt och olivolja till pastadegen. Ifall degen inte går ihop så tillsätt vatten och om den är kladdig tillsätt mjöl. Knåda 10 min och låt vila 20 min.
  2. Hacka schalottenlök fint och stek i smör. Häll i svartvinbärslikör och kalvfond och koka ner till hälften. I med grädde och koka till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och mer kalvfond.
  3. Blanda grädde med ströbröd och låt stå tills det är en fast smet. Blanda tillsammans med alla andra ingredienser. Smaka av smeten med salt och peppar.
  4. Blöt en skärbräda och händerna med lite vatten. Rulla frikadellerna till önskad storlek och lägg på skärbrädan.
  5. Blanchera frikadellerna i saltat vatten och lägg sedan ner dem i såsen. Låt puttra tills de är klara rakt igenom. Om såsen inte täcker frikadellerna måste du vända på dem efter ett tag.
  6. Kavla ut pastan tills den är tillräckligt tunn för att du ska kunna se handen genom den och forma till önskad form.
  7. Mjöla pastan så att den inte klibbar ihop.
  8. Koka pastan al dente, ca 1 minut.
  9. Servera pastan, såsen och frikadellerna med riven parmesan och färsk basilika.
13 februari 2020