Kalvfilé med tryffelkryddad potatispuré

Kalvfilé med tryffelkryddad potatispuré
Foto: Tv4

Kalvfilé med tryffelkryddad potatispuré

3

6 steg att laga

18 ingredienser

1 h 20 m

Imponera på gästerna med en läcker huvudrätt bestående av kalvfilé med tryffelkryddad potatispuré med rödvinssås och stekta svartrötter.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 600 g kalvfilé
  • 150 g svartrot
  • smör, till stekning

Potatispuré

  • 600 g potatis
  • 2 jordärtskockor
  • 10 g hösttryffel
  • 1 dl grädde
  • 1 msk smör

Rödvinssås

  • färsk timjan
  • 2 champinjoner
  • 1 morot
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 3 dl rött vin
  • salt
  • svartpeppar
  • citronskal

Till servering

  • 5 g tryffel

Gör så här

  1. Kalvfilé
    Stek kalven cirka 15 minuter och låt vila. Skiva upp.
  2. Svartrötter
    Stek svartrötterna i smör.
  3. Potatispuré
    Koka potatisen och jordärtskockorna tills de blir mjuka.
  4. Tillsätt riven tryffel, 1 dl grädde och 1 msk smör och mixa slät med stavmixer. Strö flagor av tryffeln på moset vid servering.
  5. Rödvinssås
    Fräs timjan, champinjoner, morot och lök med 2 msk smör tills det blir mjukt.
  6. Häll i vinet och låt reducera tills det bara är cirka hälften kvar. Smaka av med salt, peppar och citronskal.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer