Kalvfilé
, med geggamojjasås och potatismos

1h 30m
4
Kalvfilé
, med geggamojjasås och potatismos
Foto: TV4

Saftig kalvfilé serveras med lent potatismos samt smakrik sås med purjolök och fetaost.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 november 2017
1h 30m
4

Du behöver

Kalvfilé

  • 800 g kalvfilè
  • 3 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 8 kvistar timjan
  • 2 klyftor vitlök

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl mjölk

Geggamojjasås

  • 1 purjolök
  • ca 25 g fetaost
  • 2 dl Crème fraiche soltorkade tomater och fetaost

Tillbehör

  • gurka
  • tomater
  • sallad

Gör så här

  1. Kalvfilé
    Sätt på ugnen på 150 grader.
  2. Skär köttet i fyra tjocka, ca 4 cm, bitar.
  3. Smält smöret i stekpanna, lägg i köttbitarna och krydda salt och peppar i pannan. Krydda gärna lite extra.
  4. Stek köttet på båda sidor så att köttet får fin färg.
  5. Ta fram en ugnssäker form, lägg i färsk timjan och vitlöksklyftorna.
  6. Lägg i köttet i formen och häll allt stekspad, från stekpannan, över köttet.
  7. Ställ in köttet, med termometer, i ugnen. Låt gå i ugnen till önskad innertemperatur är uppnådd, d.v.s 60 grader för rött, 70 grader för medium och 80 - 90 grader för välstekt.
  8. Potatismos steg 1
    Skala och koka potatisen, ca 30 minuter.
  9. Geggamojjasås
    Hacka purjolöken och fräs i smör.
  10. Värm crème fraichen och blanda i purjolöken.
  11. Hacka fetaosten och blanda i den.
  12. Ställ nu såsen kallt.
  13. Potatismos steg 2
    Pressa potatisen med potatispress.
  14. Värm mjölken och grädden i en kastrull.
  15. Häll i mjölk/gräddblandningen i potatisen rör försiktigt med en elvisp.
  16. Salta efter smak
  17. Servering
    Hacka gurka och tomater och lägg upp på salladsblad på varje tallrik.
  18. Servera kalvfilén med potatismos, sås och salladen.
Kommentera receptet

Fler goda recept