Kalv i dill

koket.se
Kalv i dill
Foto: Tv4
Jonas Lagerström KK
Jonas Lagerström KK

Kalv i dill

18 ingredienser

2 h

Kalv i dill ”Etoile style” är långkok på kalv eller annat grytkött man sparat i frysen. Servera med chipotlesmör, lök och kräm på palsternacka och potatis för en riktigt festlig huvudrätt!

Se Jonas Lagerström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Långkok

  • 2 kg grytbitar av nöt (av kalv eller annan önskad råvara)
  • 1 gul lök
  • 1 king solo vitlök
  • smör
  • 1 tsk ättiksprit 12 %
  • salt

Chipotlesmör

  • 50 g smör
  • 2 chipotlechilifrukt

Kräm på palsternacka och potatis

  • 5-6 potatisar (medelstora)
  • 500 g palsternacka
  • 150 g grädde
  • 80 g smör
  • salt

Picklesskum

  • 20 g ättiksprit 12 %
  • 40 g strösocker
  • 60 g vatten
  • 1 tsk lecitin

Servering

  • dill

Gör så här

Långkok

  1. Fräs på köttet och lägg i en gryta tillsammans med lök, vitlök och vatten. Låt koka i ca 2–3 timmar.
  2. Sila av och låt svalna. Koka ner lagen tills en tredjedel återstår och mixa ihop med lite smör, ättika och salt.

Chipotlesmör

  1. Bryn 50 g smör med två chipotlechilifrukt och vispa ihop med resten av det osmälta smöret. Stryk ut och kyl ner. Bryt sedan i fina bitar.

Kräm på palsternacka och potatis

  1. Koka potatis och palsternacka mjuk. Mixa tillsammans med grädde och 80 g smör. Salta!

Picklesskum

  1. Koka ihop 20 g ättika, socker, vatten och lecitin och mixa innan servering.

Servering

  1. Lägg krämen i botten på en tallrik.
  2. Toppa köttet med den nedkorta lagen, lägg på en skiva chipotlesmör samt skumma upp picklesskummet. Toppa med dill. Servera!