• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kålrabbiknyten fyllda med bidrönarlarver

Kålrabbiknyten fyllda med bidrönarlarver
Foto: Jonas Larsson

Kålrabbiknyten fyllda med bidrönarlarver

10 steg att laga

11 ingredienser

Bidrönarlarv är gourmetmat, tänkte Ola och gjorde en delikat och lyxig förrätt med denna unika ingrediens. Se bara upp när du hanterar larverna – de är väldigt ömtåliga innan de stelnat i stekpannan. 


Recept av Ola Albrektsson är ur boken Äta insekter av Anders Engström, Pug Förlag.

Ingredienser

portioner4 portioner
  • 1 kålrabbi
  • 100 g frysta bidrönarlarver
  • 3 dl rapsolja
  • 1 äggula
  • 1 msk vinäger
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk ramslöksolja (eller örtolja)
  • färsk körvel
  • salt
  • smör

Gör så här

  1. Gör först ramslöks-örtoljan: värm upp 100 gram matolja till 65 grader. Mixa detta med 50 gram färska örter eller ramslök i 5 minuter på högsta hastighet. Låt svalna i ett isbad och ställ i kylen över natten.
  2. Dag 2: sila bort växtresterna och oljan är klar!
  3. Dags att preppa dina knyten! Skär kålrabbi i 2 mm skivor, gärna med mandolin om du har, och stansa sedan ut i 4 cm breda ”cirklar”. Därefter ångar du dem i 2 minuter. Avsluta med att kyla dem i isvatten och låt dem sedan torka på papper.
  4. Låt larverna rinna av i en sil. Larverna kan släppa mycket vätska när de har varit i frysen, så när de hunnit tina upp kan det vara värt att hälla av spadet. Spara spadet!
  5. Stek larverna i smör och salta. Låt svalna.
  6. Gör en emulsion med äggulan, vinägern och oljan. Blanda i de stekta larverna och krydda upp.
  7. Koka upp grädde och larvspadet och smaksätt med vinäger och salt. När det kokat upp, ”bryt av” såsen med 2 matskedar av ramslök- eller örtolja.
  8. Fyll varje kålrabbiplatta med en tesked larvkräm och vik ihop till ett knyte.
  9. Stek några fina larver i enbart smör och salt, försök hålla dem intakta.
  10. Lägg upp knytena först, häll på såsen och lägg i garnityret och de stekta larverna. Bon Larve!