Kålrabbiblommor
Kålrabbiblommor
13 ingredienser
1 h
"Den återkommande favoriten! Detta lilla snacks serverade jag för första gången i finalen av Sveriges mästerkock och sedan dess har jag gjort flera olika varianter." /Christin
Ingredienser
Kålrabbi
- 1 kålrabbi
- 3 dl vatten
- 2 dl strösocker
- 1 dl risvinäger (eller ättiksprit 12 %)
Färskostkräm
- 1 bananschalottenlök
- 100 g färskost
- 1 msk japansk soja
- 1 tsk sesamolja
- salt
- svartpeppar
Servering
- 0,5 dl bubu arare (puffat ris eller helt bovete)
- ev smör
- 0,5 kruka gräslök
Gör så här
Kålrabbi
- Skala och skär kålrabbin i ca 1 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin.
- Om du vill få exakt lika stora bitar kan du stansa varje skiva så de blir ca 10 cm i diameter.
- Koka vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Ta av från värmen och blanda i vinägern.
- Lägg kålrabbiskivorna i lagen och låt picklas i minst 30 minuter före servering.
Färskostkräm
- Finhacka schalottenlöken och blanda med färskost, soja och sesamolja i en skål.
- Smaka av med salt och peppar.
- Fyll en spritspåse med krämen eller behåll den i skålen.
Servering
- Rosta bovetet i en panna med smör (om du använder sådant) tills det fått lite färg.
- Finhacka gräslöken.
- Sila av lagen från kålrabbin. Lägg ut skivorna på en skärbräda, en och en.
- Spritsa ut ca 1 tsk av färskostkrämen på varje skiva eller ta hjälp av två skedar.
- Toppa varje klick kräm med gräslök och puffat ris eller bovete.
- Nyp ihop skivorna med tre fingrar så att kålrabbiskivorna bildar en blomma.