Kålrabbiblommor

Kålrabbiblommor
Foto: Pelle Lundberg
Christin Kashou
Christin Kashou

Kålrabbiblommor

13 ingredienser

1 h

"Den återkommande favoriten! Detta lilla snacks serverade jag för första gången i finalen av Sveriges mästerkock och sedan dess har jag gjort flera olika varianter." /Christin

Ingredienser

portioner25 - 30 stycken

Kålrabbi

  • 1 kålrabbi
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl risvinäger (eller ättiksprit 12 %)

Färskostkräm

  • 1 bananschalottenlök
  • 100 g färskost
  • 1 msk japansk soja
  • 1 tsk sesamolja
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 0,5 dl bubu arare (puffat ris eller helt bovete)
  • ev smör
  • 0,5 kruka gräslök

Gör så här

Kålrabbi

  1. Skala och skär kålrabbin i ca 1 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin.
  2. Om du vill få exakt lika stora bitar kan du stansa varje skiva så de blir ca 10 cm i diameter.
  3. Koka vatten och socker i en kastrull tills sockret lösts upp. Ta av från värmen och blanda i vinägern.
  4. Lägg kålrabbiskivorna i lagen och låt picklas i minst 30 minuter före servering.

Färskostkräm

  1. Finhacka schalottenlöken och blanda med färskost, soja och sesamolja i en skål.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Fyll en spritspåse med krämen eller behåll den i skålen.

Servering

  1. Rosta bovetet i en panna med smör (om du använder sådant) tills det fått lite färg.
  2. Finhacka gräslöken.
  3. Sila av lagen från kålrabbin. Lägg ut skivorna på en skärbräda, en och en.
  4. Spritsa ut ca 1 tsk av färskostkrämen på varje skiva eller ta hjälp av två skedar.
  5. Toppa varje klick kräm med gräslök och puffat ris eller bovete.
  6. Nyp ihop skivorna med tre fingrar så att kålrabbiskivorna bildar en blomma.