Kålpudding på Bettys och Katarinas vis

Kålpudding på Bettys och Katarinas vis

12 ingredienser

1 h

"Jag brukar laga kålpudding i lergryta, det blir en perfekt rätt att ha stående i ugnen medan jag är ute i skogen, och en så härlig doft att mötas av när jag kommer hem och öppnar dörren. Men Betty hade ingen lergryta, så hon använde en ugnsform istället, och det kan du också göra. Jag brukar tillsätta ganska mycket sirap, 1 dl, för att ge fyllig och lite karamellig smak, men du kan förstås ta mindre om du vill. Använd fläskfärs eller blandfärs, med enbart nötfärs blir det för magert och smaklöst."

Ingredienser

portioner
  • 500 g vitkål
  • 1 gul lök (stor)
  • 0,5-1 dl ljus sirap (eller mörk)
  • 2 dl buljong (eller vatten)
  • 500 g fläskfärs (eller blandfärs)
  • 1,5 msk smör
  • 1,5 msk matolja
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • salt
  • 1,5 dl ris, kallt från dagen innan (1 dl okokt rundkornigt ris )

Servering

  • lingonsylt

Gör så här

Kålpudding i ugnsform

  1. Skär vitkålen i småbitar.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Fräs vitkålen i smör och olja i en stekpanna.
  4. Tillsätt sirapen och fräs ytterligare. Akta så att det inte blir bränt.
  5. Slå på 1,5 dl buljong och låt puttra tills vätskan nästan kokat in. Ställ åt sidan.
  6. Bryn nu färs och lök tillsammans i smör och olja tills det fått lite färg. Slå på resten av buljongen och låt den koka in. Smaka av med kryddpeppar, svartpeppar och salt.
  7. Lägg nu hälften av kålen i botten av en ugnsform, bred därefter ut det kalla riset.
  8. Bred sedan ut färsen över och därefter resten av kålen.
  9. Tillaga i ugnen i ca 40 minuter. Passa så att det inte blir bränt, täck över mot slutet om puddingen börjar få för mycket färg.

Kålpudding i lerform

  1. Lägg en lergryta i blöt i ca 15 minuter.
  2. Fräs vitkålen i en stekpanna på samma sätt som ovan, men det räcker med 1 dl buljong.
  3. Lägg hälften av vitkålen i botten av den kalla lergrytan. Häll sedan ca 1 dl okokt rundkornigt ris över kålen.
  4. Bryn färs och lök på samma sätt som ovan och bred ut det över kålen och riset i formen. Krydda gärna ett extra varv med kryddpeppar och bred ut resten av kålen.
  5. Sätt på locket på lerformen och ställ in den i kall ugn.
  6. Sätt därefter ugnen på 100 grader, över- och undervärme. Nu kan du ”glömma bort” puddingen i några timmar.
  7. När det börjar bli dags att äta drar du upp värmen på ugnen till 200 grader och gräddar i ca 20 minuter. De sista 10 minuterna utan lock.
  8. Kålpuddingen blir otroligt saftig.

Servering

  1. Servera kålpuddingen med lingonsylt. Någon sås behövs inte.
  2. Om du vill kan du servera extra kokt potatis till, men det är inte nödvändigt.