Kall och krämig soppa på gårdagspotatis

koket.se
Kall och krämig soppa på gårdagspotatis ny
Cina Risberg
Cina Risberg

Kall och krämig soppa på gårdagspotatis

Av: Cina Risberg

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

30 m

Det här är en perfekt rätt för den som har lite kalla potatisar kvar i kylen och dessutom vill få användning för de där ruccolabladen som alltid tycks bli kvar. Att ha kall buljong i kylen är för övrigt alltid en bra idé för varma sommardagar.

Tips på kokbok!
Lunch hemma vit bakgrund

Tips på kokbok!

Receptet kommer från Cinas bok "Lunch hemma" - en inspirerande bok för att ta tillvara på allt i kylen!

Läs mer

Se Cina Risberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 l hönsbuljong, kall
  • ca 5 potatisar, medelstora och kokta
  • 2 dl syrad grädde
  • 1 citron, zest
  • salt
  • peppar

Rucolaolja

  • 1,5 dl rucolasallad (eller annan valfri ört)
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • salt
  • peppar

Friterade palsternackor

  • 1 palsternacka
  • 0,5 dl olivolja
  • salt

Gör så här

Soppa

  1. Koka buljongen i förväg och ställ den kallt.
  2. Blanda buljong, potatis och syrad grädde med mixerstav tills soppan är helt slät. Ställ kallt fram till servering.

Rucolaolja

  1. Blanda allt med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
  2. Om du tycker att det smakar lite bittert av olivoljan så kom ihåg att salt tar bort beskan.

Friterade palsternackor

  1. Använd potatisskalare och hyvla strimlor av palsternackan.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna.
  3. Lägg i strimlorna av palsternackan och fritera tills de fått gyllengul färg.
  4. Lägg upp strimlorna på ett hushållspapper och låt överflödig olja sugas upp.
  5. Avsluts med att salta.

Servering

  1. Häll upp soppan i skålar när det är dags för servering och toppa med friterad palsternacka och ringla rucolaoljan över.