Kall och krämig soppa på gårdagspotatis
Kall och krämig soppa på gårdagspotatis
14 ingredienser
30 m
Det här är en perfekt rätt för den som har lite kalla potatisar kvar i kylen och dessutom vill få användning för de där ruccolabladen som alltid tycks bli kvar. Att ha kall buljong i kylen är för övrigt alltid en bra idé för varma sommardagar.
Se Cina Risberg laga receptet

Ingredienser
Soppa
- 1 l hönsbuljong, kall
- ca 5 potatisar, medelstora och kokta
- 2 dl syrad grädde
- 1 citron, zest
- salt
- peppar
Rucolaolja
- 1,5 dl rucolasallad (eller annan valfri ört)
- 1 dl olivolja
- 2 msk citronsaft
- salt
- peppar
Friterade palsternackor
- 1 palsternacka
- 0,5 dl olivolja
- salt
Gör så här
Soppa
- Koka buljongen i förväg och ställ den kallt.
- Blanda buljong, potatis och syrad grädde med mixerstav tills soppan är helt slät. Ställ kallt fram till servering.
Rucolaolja
- Blanda allt med en stavmixer och smaka av med salt och peppar.
- Om du tycker att det smakar lite bittert av olivoljan så kom ihåg att salt tar bort beskan.
Friterade palsternackor
- Använd potatisskalare och hyvla strimlor av palsternackan.
- Hetta upp olja i en stekpanna.
- Lägg i strimlorna av palsternackan och fritera tills de fått gyllengul färg.
- Lägg upp strimlorna på ett hushållspapper och låt överflödig olja sugas upp.
- Avsluts med att salta.
Servering
- Häll upp soppan i skålar när det är dags för servering och toppa med friterad palsternacka och ringla rucolaoljan över.