Kall inkokt lax
Kall inkokt lax
12 ingredienser
Laxen kokas inte utan tillagas genom att den täcks med en kryddig het lag och får stå så tills alltsammans svalnat. Det är viktigt att laxskivorna inte är för tjocka eller ligger för tätt på fatet.
Ingredienser
- 1 kg laxfilé
Lag:
- 2,5 l vatten
- 1 dl vitvinsvinäger
- 2 msk salt
- 5 kryddpepparkorn
- 2 vitpepparkorn
- 1 lagerblad
- 1 morot
- 1 gul lök
Till servering:
- färskpotatis, nykokt
- majonnäs + ev vispgrädde eller crème fraiche
- pressgurka
Gör så här
- Skär fisken i inte för stora, väl rensade portionsbitar. Lägg dem luftigt i ett djupt serveringsfat eller i en gratängform med hög kant. Skala och skiva lök och morot. Koka vatten, vinäger, salt, pepparkorn, lagerblad, morot och lök i 15 minuter.
- Sila lagen het över den okokta fisken, lagen ska täcka fisken med 1 cm. Täck med smörpapper och låt fisken långsamt kallna. På det här sättet blir laxköttet perfekt i konsistensen, krämig och läckert saftig.
- Nykokt dillpotatis och en majonnäs, mjukrörd med vispgrädde eller crème fraiche, passar utmärkt till. Knaprig pressgurka med hackad persilja i lagen kan också rekommenderas.