Kalkon med krämig apelsinsky och smörstekt grönkål

12 röster
4

Ugnsstekt kalkonfilé som serveras med råstekt mandelpotatis, vitlöksdoftande grönkål och en krämig sky med apelsin. Underbar helgmiddag med juliga smaker!

Visa mer
4

Du behöver

Kalkon

  • 1 kg kalkonbröst
  • 1 apelsin
  • några droppar pressad citron
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk riven ingefära
  • 2 mortlade kryddnejlikor
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl crème fraiche

Kål

  • 300 g grönkål
  • 3 klyftor vitlök

Servering

  • 800 g mandelpotatis
  • neutral olja och smör att steka i
  • salt och nymald peppar

Gör så här

  1. Salta och peppra kalkonen och bryn runtom i olja och smör. Lägg i en form och ställ i 150 gradig ugn tills kalkonen har en innertemperatur på 65 grader, detta tar ca 30-45 minuter beroende på stektid i pannan.
  2. Lägg i en extra klick smör i pannan och låt vitlök och ingefära steka i några sekunder. Pressa i saften från citrusfrukterna, häll i soja, nejlikor och crème fraiche i pannan. Låt puttra ihop, smaka av med salt och peppar, håll sedan varmt.
  3. Dela potatisen på mitten på längden. Stek i olja och smör till gyllene och genomstekta. Salta och peppra.
  4. Skär av mittenstjälken på grönkålsbladen. Dela i munsbitsstora bitar. Krossa 3 vitlöksklyftor och stek i en rejäl klick smör. Lägg ner grönkålen och låt fräsa i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut kalkonen ur ugnen, låt vila i 5 minuter under folie. Skiva upp kalkonen och servera med den krämiga skyn, smörstekt kål och råstekt potatis.
8 december 2017

Fler goda recept