• Meny
  • Köket.se
  • Sök
  • Kontomeny

Kalkon med krämig apelsinsky och smörstekt grönkål

Kalkon med krämig apelsinsky och smörstekt grönkål
Jennie Walldén 2016
Jennie Walldén 2016

Kalkon med krämig apelsinsky och smörstekt grönkål

5 steg att laga

14 ingredienser

Ugnsstekt kalkonfilé som serveras med råstekt mandelpotatis, vitlöksdoftande grönkål och en krämig sky med apelsin. Underbar helgmiddag med juliga smaker!

Ingredienser

4 portioner

Kalkon

  • 1 kg kalkonbröst
  • 1 apelsin
  • citron, några droppar pressad
  • 1 klyfta vitlök, riven
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 2 kryddnejlikor, mortlade
  • 2 msk japansk soja
  • 2 dl crème fraîche

Kål

  • 300 g grönkål
  • 3 klyfta vitlök

Servering

  • 800 g mandelpotatis
  • neutral olja och smör, att steka i
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

  1. Salta och peppra kalkonen och bryn runtom i olja och smör. Lägg i en form och ställ i 150 gradig ugn tills kalkonen har en innertemperatur på 65 grader, detta tar ca 30-45 minuter beroende på stektid i pannan.
  2. Lägg i en extra klick smör i pannan och låt vitlök och ingefära steka i några sekunder. Pressa i saften från citrusfrukterna, häll i soja, nejlikor och crème fraiche i pannan. Låt puttra ihop, smaka av med salt och peppar, håll sedan varmt.
  3. Dela potatisen på mitten på längden. Stek i olja och smör till gyllene och genomstekta. Salta och peppra.
  4. Skär av mittenstjälken på grönkålsbladen. Dela i munsbitsstora bitar. Krossa 3 vitlöksklyftor och stek i en rejäl klick smör. Lägg ner grönkålen och låt fräsa i några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  5. Ta ut kalkonen ur ugnen, låt vila i 5 minuter under folie. Skiva upp kalkonen och servera med den krämiga skyn, smörstekt kål och råstekt potatis.