Kalkon i kakaosås
Kalkon i kakaosås
17 ingredienser
Servera en annorlunda sås till stekt kalkon. Receptet kommer från Mexiko.
Ingredienser
- 1 kalkon, stekt
Mole:
- 14 torkade anchochilifruker
- 1 l hönsbuljong
- 2,5 dl gul lök, hackad
- 3 tomater
- 1 dl russin
- 4 msk sesamfrön
- 0,5 dl ströbröd
- 10 klyftor vitlök
- 0,5 tsk malen kanel
- 0,5 tsk malen nejlika
- 0,5 tsk malen koriander
- 0,5 tsk malen anis
- 1 tsk svartpeppar
- 1 krm kakao
- 6 msk osaltat smör
- 75 g kakao
Gör så här
- Hacka den gula löken. Skålla, skala och kärna ur tomaterna. Skär dem i tärningar. Skala och hacka vitlöken fint. Skålla, skala och hacka mandeln. Kör i mixer till pulver. Rensa chilifrukten under rinnande kallt vatten. Riv den i små bitar.
- Mole: Häll 1/2 liter het buljong över chilin. Låt stå i 30 minuter. Kör mandeln i mixer tillsammans med den blötlagda chilin. Späd med buljongen som den blötlagts i. Tillsätt gul lök, vitlök, tomater, russin, ströbröd och 2 msk sesamfrön. Mixa till en slät massa. Häll över i en kastrull. Krydda med kanel, nejlika, koriander, anis, salt och svartpeppar. Smält 2 msk smör och häll i. Låt koka i 5 minuter. Rör ut kakaopulvret i lite kallt vatten. Tillsätt och häll i resterande buljong. Sjud såsen i ytterligare 5 minuter.
- Bena ur kalkonen. Skär köttet i mindre bitar. Bryn i resterande smör. Häll den varma molen över. Strö över 2 msk sesamfrö före servering.