Kåldolmar med sås

NYHET
Kåldolmar med sås

Kåldolmar med sås

22 ingredienser

30 min

De här enkla kåldolmarna blir perfekt middag i helgen!

Ingredienser

portioner

Färs

  • 1 dl ströbröd
  • 1-2 dl mjölk
  • 1 dl gul lök
  • 1 dl vitkål
  • 700 g blandfärs
  • 2 ägg
  • 2 dl kokt ris
  • malen kryddpeppar
  • salt
  • vitpeppar
  • smör (till stekning)

Vitkål

  • vatten
  • salt
  • 1 vitkål

Dolmar

  • olja
  • smör
  • sirap
  • kalvfond
  • salt
  • vitpeppar

Servering

  • rårörda lingon
  • kokt potatis (eller potatispuré)

Gör så här

Färs

  1. Blanda ströbröd och mjölk.
  2. Finhacka lök samt vitkål och stek i smör.
  3. Blanda sedan alla ingredienserna till en fin färs.

Vitkål

  1. Koka upp vatten med salt.
  2. Skär bort mittstocken på kålen och lägg ner den i kastrullen.
  3. Lyft upp bladen ett och ett och kyl ner dem i isvatten.
  4. Skär bort de grova nerverna på bladen och torka dem väl.

Dolmar

  1. Linda in färsen i kålbladen och fäst ihop bladen till dolmar med hjälp av tandpetare.
  2. Stek dolmarna i lite olja och smör tills de har fått fin färg.
  3. Häll på lite sirap och kalvfond så att det täcker dolmarna.
  4. Låt sedan dolmarna gå klart i ugnen.
  5. Koka ner såsen till lämplig konsistens och smaka av med salt och vitpeppar.

Servering

  1. Servera kåldolmarna med rårörda lingon och kokt potatis eller potatispuré.
  2. Önskar du en gräddsås så tillsätt bara lite grädde när kokar såsen.