Kålbuljong med Karl-Johan dumpling

Kålbuljong med Karl-Johan dumpling
Foto: Tv4
Anna Broms Kockarnas kamp 2018
Anna Broms Kockarnas kamp 2018

Kålbuljong med Karl-Johan dumpling

14 ingredienser

1 h 30 m

Gör en festlig helgmiddag bestående av härliga dumplings med Karl-Johansvamp och en smakrik kålbuljong.

Ingredienser

portioner

Karl-Johan dumpling

  • 2 schalottenlökar
  • 2 karljohansvampar
  • 1 msk smör
  • fänkålsfrö, rostade och malda
  • 10 wontonplattor
  • 1 äggula, uppvispad

Kålbuljong

  • 0,5 vitkål (litet)
  • 2 gula lökar
  • 4 kvistar färsk timjan
  • 200 g svamp (Karl Johan, skogschampinjoner, shitakke)
  • japansk soja

Servering

  • 3 svampar, hyvlade
  • krasse
  • savoykål (eller annan kål)

Gör så här

Karl-Johan dumpling

  1. Skala löken och hacka den fint.
  2. Skär karljohansvampen i 0,5 cm kuber. Bryn allt i panna med smör tills vätskan har försvunnit.
  3. Tillsätt en knivsudd av den malda fänkålen. Häll svampen i en sil och låt det kallna.
  4. Lägg lite av svampblandningen i mitten av ett wontonblad. Använd det uppvispade ägget som ett klister runt kanterna på wontonbladet. Vik över ena sidan på bladet och täck svampblandningen. Knip åt i kanterna och försök få bort all luft runt svampblandningen.

Kålbuljong

  1. Skiva vitkålen och löken. Rosta vitkålen och den gula löken i ugnen på 250 grader i ca 20 minuter. Låt svalna.
  2. Lägg allt i en vakuumpåse eller tjockare plastpåse tillsammans med timjan och svamp och låt ligga över natten i rumstemperatur.
  3. Koka vakuumpåsen i en kastrull med vatten i ca 1 timme eller ånga i ugn.
  4. Sila ut vätskan hur vakuumpåsen och använd som buljong.
  5. Tillsätt 3 dl vatten och en skvätt japansk soja.
  6. Lägg ner dumplingen i buljongen några minuter innan servering.

Servering

  1. Lägg dumplings i en skål tillsammans med strimlad och ångad savoykål, hyvlad svamp och krasse.