Underbara smördegspizzor
Underbara smördegspizzor
23 ingredienser
Att göra pizza på smördeg är otroligt smidigt och framför allt gott. De går att fylla med precis vad som helst. Här delar jag med mig av mina absoluta favoriter! Recept från boken Kalasgott.
Läs mer om boken
Ingredienser
- 1 färsk smördeg, rulle
- 2 dl crème fraîche
- 2 äggulor
- salt
- svartpeppar
Fyllning 1
- 3 schalottenlökar, strimlade
- 3 dl lagrad ost, riven (t ex emmental eller gruyère)
- 100 g kallrökt skinka
Fyllning 2
- 12 ansjovisfiléer
- 8 sparrispotatisar, kokta skivade
- 3 schalottenlökar, strimlade
- 2 dl Västerbottensost, riven
- ett par dillkvistar, att toppa med vid servering
Fyllning 3
- 200 g chèvreost, smulad
- 4 färska fikon, klyftade
- 1 msk honung, flytande
- 1 förp ruccolasallad, att toppa med vid servering
- 2 betor skalade och tunt skivade att toppa med vid servering (t ex polkabeta och gulbeta)
Fyllning 4
- 200 g kallrökt lax
- 200 g fetaost, smulad
- 6 småtomater, delade
- 1 Granny Smith äpple, skivat
- 2 blad färsk mynta, att toppa med vid servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Rulla ut smördegsplattan på en bakplåtspappersklädd plåt.
- Rör ihop crème fraiche och äggulor, smaka av med salt och peppar.
- Gör ett långt snitt intill kanterna på smördegsplattan och fördela crème fraiche-röran över smördegen.
- Fördela valfri fyllning över pizzan och grädda i mitten av ugnen tills den har blivit puffig och gyllenbrun, ca 20 minuter. Servera genast!