Kål- och potatispudding

Svensk potatis Kål- och potatispudding
Foto: Svensk potatis

Kål- och potatispudding

11 ingredienser

60 m

Det är alltid praktiskt med ”all-i-ett maträtter”, potatis och grönsaker! Det här recept är dessutom perfekt när du har potatis över som lätt kan användas till en maträtt dagen efter. I denna pudding kompletteras potatisen och vitkålen med äpplets syra och sötma.

Ingredienser

portioner
  • 400 g potatis
  • 500-750 g vitkål (eller kålrabbi)
  • 1 gul lök
  • 1 msk matfett
  • 3 äpplen
  • äggstanning
  • 2 ägg
  • 5 dl mjölk
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Koka potatisen, skala och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form.
  3. Skär kålen i tärningar eller fina strimlor och koka dem mjuka.
  4. Skär potatisen i tunna skivor. Skala och hacka löken. Fräs potatis och lök långsamt i matfettet.
  5. Skär äpplen i tunna skivor.
  6. Varva kål, potatis, lök och äpplen formen.

Äggstanning

  1. Vispa samman ägg, mjölk, mjöl, salt och vitpeppar och häll det över puddingen.
  2. Grädda puddingen i 30-40 min ugnen tills den har stelnat.
  3. Servera gärna med lingonsylt eller bacon.