Kål i sekt

2 röster
20 m
4
Kål i sekt
Foto: Tv4

Kål som fått steka i sekt (mousserande vin) blir en underbart god rätt.

Visa mer
20 m
4
4 portioner

Du behöver

  • 50 g smör (eller ister)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 kg surkål
  • 2 lagerblad
  • 8 g hel kummin
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (från kvarn)
  • 0,7 l mousserande vin (piccolo sekt)
  • 1 bit svål (från rökt sidfläsk)
  • 400 g potatis (mjölig)

Garnityr

  • soppgrönsaker (selleri, palsternacka, morot, purjolök)
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Garnityr
    Skala och tärna grönsakerna fint och blanchera i lättsaltat kokande vatten.
  2. Kyl ned grönsakerna och spara fonden till surkålen.
  3. Tillagning
    Smält smör eller ister i en tjockbottnad kastrull.
  4. Fräs löken och lägg i surkålen, lagerbladen, kummin, salt, vitpeppar och sekten. Späd med grönsaksfonden till surkålen är täckt.
  5. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter.
  6. Tillsätt råriven potatis så det blir krämigt och låt koka upp.
  7. Servering
    Spritsa ett rutmönster med din favoritsenap på tallriken. Strö över grönsakstärningarna, lägg upp sektkålen och strö eventuellt över finhackad persilja.

Laddar fler recept...