Kål i sekt

Kål i sekt
Foto: Tv4
Norbert Lang KK2023
Norbert Lang KK2023

Kål i sekt

10 ingredienser

20 m

Kål som fått steka i sekt (mousserande vin) blir en underbart god rätt.

Ingredienser

portioner
  • 50 g smör (eller ister)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 1 kg surkål
  • 2 lagerblad
  • 8 g hel kummin
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar (från kvarn)
  • 0,7 l mousserande vin (piccolo sekt)
  • 1 bit svål (från rökt sidfläsk)
  • 400 g potatis (mjölig)

Garnityr

  • soppgrönsaker (selleri, palsternacka, morot, purjolök)

Gör så här

Garnityr

  1. Skala och tärna grönsakerna fint och blanchera i lättsaltat kokande vatten.
  2. Kyl ned grönsakerna och spara fonden till surkålen.

Tillagning

  1. Smält smör eller ister i en tjockbottnad kastrull.
  2. Fräs löken och lägg i surkålen, lagerbladen, kummin, salt, vitpeppar och sekten. Späd med grönsaksfonden till surkålen är täckt.
  3. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter.
  4. Tillsätt råriven potatis så det blir krämigt och låt koka upp.

Servering

  1. Spritsa ett rutmönster med din favoritsenap på tallriken. Strö över grönsakstärningarna, lägg upp sektkålen och strö eventuellt över finhackad persilja.