Kaksmet med hjortron och grädde

8 röster
30 m
4
30 m
4
4 portioner

Du behöver

Kaksmet

  • 2 mandelkubb (eller vaniljdrömmar)
  • 50 g smör, brynt
  • 1 dl grädde, kokande
  • 2 g havssalt
  • 1 äggula

Hjortron

  • 50 g hjortron
  • 15 g farinsocker
  • 1 citron, 5 g saft
  • 10 g vatten
  • 6 cl punsch

Servering

  • 100 g vispgrädde, vispad

Gör så här

  1. Kaksmet
    Blanda alla ingredienser väl tills det blir krämigt.
  2. Kaksmet
    Karamellisera farinsocker och deglacera (koka upp) med citronsaft och vatten.
  3. Tillsätt hjortron och koka tills det tjocknar.
  4. Deglacera igen med punsch.
  5. Servering
    Servera med vispad grädde.
3 januari 2020