Kaksmet med hjortron och grädde

Joakim Almqvist KK 2023

Kaksmet med hjortron och grädde

Av: Joakim Almqvist, Erik Gustafsson

Från: Nyhetsmorgon

11 ingredienser

30 m

Den här desserten med krämig kaksmet, hjortron och grädde blir ett perfekt avslut på en god middag.

Ingredienser

portioner

Kaksmet

  • 2 mandelkubb (eller vaniljdrömmar)
  • 50 g smör, brynt
  • 1 dl grädde, kokande
  • 2 g havssalt
  • 1 äggula

Hjortron

  • 50 g hjortron
  • 15 g farinsocker
  • 1 citron, 5 g saft
  • 10 g vatten
  • 6 cl punsch

Servering

  • 100 g vispgrädde, vispad

Gör så här

Kaksmet

  1. Blanda alla ingredienser väl tills det blir krämigt.

Kaksmet

  1. Karamellisera farinsocker och deglacera (koka upp) med citronsaft och vatten.
  2. Tillsätt hjortron och koka tills det tjocknar.
  3. Deglacera igen med punsch.

Servering

  1. Servera med vispad grädde.