Kaffeparfait med körsbärssylt

Sebastian Gibrand - KK 2019
Sebastian Gibrand - KK 2019

Kaffeparfait med körsbärssylt

0

13 steg att laga

13 ingredienser

30 m + tid i frys

En härligt krämig kaffeparfait med hemkokt körsbärssylt och färska bär gör sig fint som somrig efterrätt.

Ingredienser

portioner4 portioner

Kaffeparfait

  • 25 g kaffeböna
  • 500 g grädde
  • 2 gelatinblad
  • 90 g strösocker
  • 30 g honung
  • 90 g vatten
  • 130 g äggula

Körsbärssylt

  • 500 g körsbär
  • 200 g syltsocker
  • 1 citron
  • 5 cl rom
  • 1 vaniljstång

Garnering

  • 200 g körsbär, urkärnade

Gör så här

  1. Kaffeparfait
    Mortla kaffebönor grovt och blanda med grädden. Koka upp och låt stå och dra minst 1 timme.
  2. När grädden är kall så sila av kaffet och vispa den lätt.
  3. Blötlägg gelatinbladen i vatten.
  4. Koka ihop socker, honung och vatten till en sockerlag som har temperaturen 121 grader.
  5. Vispa äggula i en köksassistent och tillsätt sockerlagen försiktigt under vispning.
  6. Tillsätt gelatin och fortsätt vispa på maximal hastighet tills blandningen blivit sval.
  7. Vänd försiktigt i den vispade grädden lite i taget.
  8. Slå smeten i valfri form och frys.
  9. Körsbärssylt
    Kärna ur körsbären och lägg i en kastrull.
  10. Tillsätt socker, saft från citronen, rom och vaniljstången.
  11. Sjud i ca 10-15 minuter, eller till en syltig konsistens.
  12. Häll upp i glasburk och förvara i kylen.
  13. Garnering
    Servera parfaiten med både sylt och färska körsbär.
TIPS!
läs mer
Matvetesallad med fetaost

Matiga sallader för alla smaker

Här har vi samlat enkla, goda sallader från våra kockar

Läs mer