Jureskogs köttfärssås

87 röster
4 h
4
4 h
4
4 portioner

Du behöver

  • 200 g rimmad fläsksida (hel)
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 2 klyfta vitlök, finhackade
  • 600 g blandfärs
  • 50 g talg alt. matolja
  • 1 morot, skuren i små bitar
  • 3 stjälk stjälkselleri, i små bitar
  • 1 förp passerade tomater
  • 3 dl vitt vin (eller vatten)
  • 1 tsk färsk rosmarin, hackad
  • 0,5 muskot, färskriven
  • 1 tsk tabasco

Till servering

  • din favoritpasta
  • parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • olivolja
  • tabasco
  • färsk oregano
  • färsk kruspersilja

Gör så här

  1. Värm upp en gryta och stek fläsksidan gyllenbrun runt om, lägg i vitlök, morot och selleri.
  2. Stek färsen gyllene i talgen i en stekpanna. Låt löken gå med på slutet så den får färg också, häll över i grytan när allt köttet fått färg. Skölj pannan med vatten och häll i det i grytan också.
  3. Häll i vinet och tomaterna i grytan, rör om.
  4. Krydda med muskot, rosmarin och tabasco.
  5. Nu ska grytan puttra, gärna upp till tre-fyra timmar. Bästa sättet är att göra detta på morgonen och ställa in grytan i ugnen, med lock på 100 grader. hela dagen tills man kommer hem. Sköter sig själv.
  6. Servera med tillbehören.
25 september 2015