Julpaj med grönkål

koket.se
julig paj med grönkål
Foto: Tv4
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Julpaj med grönkål

15 ingredienser

Ta vara på alla fantastiska råvaror som finns kvar från julbordet. Denna rätt går att varieras i all oändlighet med vad du har kvar i kylen!

När du förgräddar pajen kan du klä pajen med ett bakplåtspapper och toppa med linser, de fungerar då som tyngd och håller pajskalet på plats. När du sedan tar ut skalet så plockar du bara bort linserna och fyller skalet med dina utvalda ingredienser. OBS! Släng inte linserna, de går att använda sen igen!

Se Siri Barje laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

pajdeg

  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 200 g blandade grönsaker som färsk grönkål
  • 50 g färsk brysselkål
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök, stor
  • 2 msk rapsolja
  • 200 g riven ost (blandad eller vad du har hemma)
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 dl blandade nötter

Till servering

  • sallad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Nyp ihop mjölet med smöret. Tillsätt iskallt vatten och salt. Knåda ihop till en deg. Vira in i plastfolie och låt degen vila i kylen medan du förbereder fyllningen.
  2. Vispa ihop ägg och mjölk med salt. Hacka den gula löken och vitlöken fint. Skala och hacka de färska grönsakerna. Stek grönsakerna i rapsolja i 2 minuter. Ställ åt sidan och låt svalna något.
  3. Kavla ut degen, lägg den i en springform och nagga den lätt med en gaffel. Förgrädda i 10 minuter. Ta ut pajen.
  4. Häll i äggstanningen, grönsakerna och hälften av osten i en bunke och blanda ordentligt. Häll i pajskalet och toppa med osten. Grädda pajen i ungefär 30 minuter tills den har fått fin färg. Låt pajen stå och sätta sig i cirka 10 minuter innan servering.
  5. Servera med en knaprig sallad!