Julkryddad bulgur med friterad brysselkål och vitlöksyoghurt

koket.se
Julkryddad bulgur med friterad brysselkål och vitlöksyoghurt
Foto: TV4
Minska matsvinnet Paul Header
Minska matsvinnet Paul Header

Julkryddad bulgur med friterad brysselkål och vitlöksyoghurt

19 ingredienser

40 min

En grön rätt med massor av härliga smaker där den ibland lite utdömda brysselkålen får upprättelse när den dyker upp i friterad version. Kålen blir perfekt krispig och får en helt ny smak jämfört med om den kokas.

Se Paul Svensson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 300 g bulgur (gärna svensk)
  • 1 gul lök, finhackad
  • 50 g smör
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 1 dl solroskärnor
  • 1 dl russin
  • 6 dl umamibuljong (tärning + vatten)
  • 400 g brysselkål
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 0,5 kruka persilja
  • olja, till fritering
  • salt
  • svartpeppar

Vitlöksyoghurt

  • 2 dl yoghurt
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 citron
  • 1,5 msk olivolja

Gör så här

  1. Fräs löken mjuk i smöret. Tillsätt kryddor, solroskärnor och russin, rör om på låg värme.
  2. Rör ner bulgur och tillsätt buljong. Koka under lock tills all buljong är absorberad. Smaka av med salt.
  3. Värm olja till fritering i en kastrull till 180 grader.
  4. Ansa och kryssa brysselkålen i botten. Fritera dem mjuka i oljan. Lyft upp och lägg på hushållspapper. Strö över salt.
  5. Blanda yoghurt med vitlök, finrivet citronskal och salt.
  6. Servera varm bulgur med nyfriterad brysselkål och vitlöksyoghurt. Toppa med persilja, mynta och citronklyfta.