Julig banankaka med brynt smör

Nada Khwaiter

Julig banankaka med brynt smör

25 ingredienser

1 h + tid i kyl

"En saftig och generös banankaka med tydlig julkrydda, brynt smör och en balanserad sälta från vit miso. Kakan skivas och steks gyllene i smör och serveras varm med en kryddig mascarponekräm och rostade mandlar." /Nada Khwaiter

Ingredienser

Håll skärmen tänd
12 - 14 portioner

Banankaka

  • 225 g smör
  • 3 bananer (mycket mogna) [ca 300 g utan skal]
  • 1,5-2,25 tsk vit misopasta
  • 3 ägg, rumstempererade
  • 2,6 dl farinsocker (ljust)
  • 0,4 dl strösocker
  • 1,1 dl yoghurt (eller crème fraîche 10–15 %)
  • 1,5 tsk vaniljpaste
  • ca 1,875 ml salt [⅜]
  • 3,75 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 2,25 tsk malen kardemumma, nystött
  • 1,25 tsk malen kanel

Julig mascarponekräm

  • 225 g mascarpone
  • 1 tsk vit misopasta
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 1 tsk malen kardemumma, nystött
  • 0,5 tsk malen kanel
  • 1 tsk vaniljpaste
  • 1-2 msk florsocker
  • ev salt [1 liten nypa]

Servering

  • smör (till stekning)
  • rostade och saltade mandlar, grovt hackade
  • florsocker

Gör så här

Håll skärmen tänd

Banankaka

  1. Smält smöret i en kastrull och bryn det tills det är gyllenbrunt och doftar nötigt. Ta av kastrullen från värmen och låt smöret svalna tills det är ljummet.
  2. Mosa bananerna grovt i en stor bunke. Rör ner det brynta smöret och misopastan så att mison löser sig helt.
  3. Vispa ägg, farinsocker och strösocker lätt i en separat bunke. Rör sedan ner det i bananblandningen.
  4. Tillsätt yoghurt, vanilj och salt.
  5. Blanda samman vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, kardemumma och kanel. Vänd sedan ner blandningen i smeten och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
  6. Klä en stor brödform som rymmer ca 3 liter med bakplåtspapper och häll i smeten.
  7. Baka i ugnen på 175 grader.
  8. Ställ klockan på 30 minuter och kontrollera hur kakan rör sig när du försiktigt skakar formen. Är mitten av kakan fortfarande tydligt lös så grädda i ytterligare 5 minuter och kontrollera på nytt.
  9. Kakan är klar när ytan är jämnt gräddad, mitten känns saftig men inte lös och en provsticka kommer ut torr.
  10. Total gräddningstid är ca 35–40 minuter beroende på ugn och form.
  11. Låt kakan svalna helt i formen och ställ gärna den i kyl över natten för bästa resultat.

Julig mascarponekräm

  1. Rör mascarponen slät tillsammans med misopasta i en bunke.
  2. Tillsätt grädde, kardemumma, kanel, vanilj, florsocker och eventuellt en nypa salt.
  3. Vispa försiktigt till en mjuk och krämig konsistens.
  4. Förvara krämen kallt fram till servering.

Servering

  1. Skär kakan i 1,5–2 cm tjocka skivor.
  2. Hetta upp en stekpanna med smör och stek skivorna gyllene och krispiga på båda sidor. Vänd kakskivorna snabbt och stek tills de är varma rakt igenom.
  3. Lägg upp de varma kakskivorna på fat och klicka på mascarponekräm.
  4. Toppa med rostade och saltade mandlar samt pudra över florsocker.