Julias vinkokta kalvstek

Julias vinkokta kalvstek
Foto: TV4

Laga en stek till söndagsmiddagen, den här har också ljuvligt god sås.

26 januari 2009
8

Du behöver

  • 1,5 kg kalvstek med ben

Till koket:

  • 10 dl vatten
  • 6 dl vitt vin
  • 1-1,5 msk salt
  • 10 svartpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 lagerblad
  • 1 st purjolök
  • 2 st morötter
  • 2 st palsternacka
  • 0,5 st rotselleri

Sås:

  • 2 msk margarin
  • 3 msk vetemjöl
  • 5 dl buljong från koket

Gör så här

  1. Bind upp köttet eller be att få köttet nätat i butiken. Lägg steken i en stor gryta och slå på vatten, vin och salt. Ge grytan ett uppkok och skumma väl. Lägg i de övriga ingredienserna till koket och sjud köttet på svag värme cirka 1 timma eller tills köttet lossnar från benen.
  2. Strimla rotfrukterna och purjon tunt. Ta upp köttet och håll det varmt. Lägg i de strimlade grönsakerna och koka dem mjuka. Ta upp dem ur spadet.
  3. Koka ihop buljongen på hög värme utan lock tills hälften återstår. Fräs margarin och mjöl i en annan kastrull och späd med buljong. Låt småkoka i 5 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar och servera med uppskuret kött och grönsaker, samt kokt potatis.
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Grytor från kända varumärken

Grytor från kända varumärken Se fler

Fler goda recept