Julgryta med fransyska

Julgryta med fransyska
Foto: Fredrik Persson
Filip Poon
Filip Poon

Julgryta med fransyska

12 ingredienser

45 m

Kryddig köttgryta med smak av apelsin och kryddnejlika. Serveras med rostade morötter och potatis.

Här hittar du fler recept från Poons köttskola.

Ingredienser

portioner

Gryta

  • 700 g fransyska
  • 1 gul lök, grovt hackad
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1 apelsin, juice och rivet skal
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk cognac
  • salt
  • 3 dl grädde

Tillbehör

  • morot, rostade
  • potatis, kokt
  • persilja, hackad

Gör så här

  1. Strimla köttet, salta, och bryn det i en gryta på hög värme tills den får färg. Ta upp och ställ åt sidan.
  2. 
I samma gryta, fräs löken och kryddnejlika tills löken mjuknar. Lägg tillbaka köttet och tillsätt apelsinjuice- och skal, socker, kalvfond, salt och konjak. Låt koka upp.
  3. Slå på grädden och koka i ca 7-10 min. Strö över hackad persilja och servera grytan med kokt potatis och rostade morötter.