Julens bästa Janssons frestelse

koket.se
Julens bästa Janssons frestelse
Foto: TV4
stefan ekengren profilbild ny
stefan ekengren profilbild ny

Julens bästa Janssons frestelse

11 ingredienser

Viktigaste rätten att duka fram på julbordet enligt Stefan själv är denna potatislåda med grädde och ansjovis. Följ Stefans recept och du får en magiskt god Janssons frestelse.

Se Stefan Ekengren laga receptet

logo

Ingredienser

  • 850 g fast potatis
  • 2 gula lökar
  • 40 g smör
  • 150 g ansjovis (+ spad)
  • 5 dl grädde
  • 1 msk orökt kaviar
  • 1 dl ströbröd
  • 40 g smör, till att toppa innan gräddning i ugn
  • smör, till formen
  • salt

Till servering

  • ev ansjovis

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala, halvera och skiva löken tunt. Fräs den mjuk i smöret i en kastrull utan att den tar färg.
  3. Skala och skär potatisen i strimlor.
  4. Bottna en smord ugnssäker form med hälften av potatisen. Salta lite på potatisen, lägg ut ansjovis i schyssta rader på potatisen. Lägg på lök och fill sist ett lager potatis. Salta lite på potatisen.
  5. Blanda grädde och kaviar, slå ansjovisspadet över gratängen och sedan gräddblandningen.
  6. Tryck till potatisen så att grädden skymtar, strö över ströbröd och hyvla över smör.
  7. Grädda ca 45 minuter.
  8. Låt gratängen svalna något och lägg ev på avrunna ansjovisfiléer som garnering.

Här hittar du receptet på Stefans ägghalvor med gubbröra som han bjuder tillsammans med Janssonen.