Juldryck med enbär och äppelmust

Juldryck med enbär och äppelmust
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Juldryck med enbär och äppelmust

15 ingredienser

Hemgjord juldricka med egentillverkad jäst, enbärsris, torkad frukt, kryddor, kvitten, ingefära och äppelmust.

Ingredienser

portioner liter
  • 10 l enbärsris
  • 10 l humle
  • 10 l vatten
  • torkad frukt (t ex äppelskivor, pomeransskivor eller vad ni har hemma)
  • 5-6 hela nejlikor
  • 1 kvittenfrukt
  • 1 kanelstång
  • 5 skivor färsk ingefära
  • 1,5 l äppelmust
  • ca 10 g jäst (eller gör egen jäst, se nedan)
  • 1 kg strösocker, till 10 l saft
  • honung (efter smak)

Egentillverkad jäst

  • 5 cm färsk ingefära
  • 1 äpple
  • 3 msk strösocker

Gör så här

  1. Ta en kastrull fullpackad med enbärsris, (gärna med bär). Fyll på med vatten, humle, frukt, kryddor och äppelmust och koka en timme.
  2. Sila bort enris och frukt genom en silduk och låt drycken svalna till 35 grader.
  3. Häll i 1 kg socker till 10 l dryck.
  4. Häll i jästen och rör om. Smaksätt med honung.
  5. Låt drycken stå och bubbla i två dagar i rumstemperatur.
  6. Skumma bort skummet från ytan och slå på väl rengjorda flaskor
  7. Låt stå några dagar i kylskåp. Tänk på att inte skruva på korkarna för hårt i början eftersom drycken fortsätter att jäsa i flaskorna.

Egentillverkad jäst

  1. Dag 1 - Hacka en stor ingefärsbit och 2 msk socker och lägg i en glasburk med lock. Låt stå en dag
  2. Dag 2 - Lägg ner ett rivet äpple i burken och häll på lite mer socker. Ställ lite varmt och utan drag i ett par dagar. Färdigt.