Lakritspannacotta med hallonmousse

Lakritspannacotta med hallonmousse
Foto: Daniel Ohlsson

Lakritspannacotta med hallonmousse

Av: Josefina Drake

21 ingredienser

En lyxig pannacotta med smak av lakrits. Serveras med citrongelé, hallonmousse och hallonsås. Recept från kokboken Sveriges mästerkock.

Tillagningstid: 1 timme + 5 timmar i kylen

Ingredienser

portioner

Pannacotta

  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk pastis (eller annan liknande spritsort)
  • 1 stjärnanis
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk lakritspulver

Citrongelé

  • 2 gelatinblad
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl rörsocker
  • 1 citron, saft och rivet skal

Hallonmousse

  • 4 dl hallon (färska eller frysta, tinade)
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 gelatinblad
  • 2,5 dl vispgrädde

Halloncoulis

  • 2 dl hallon
  • 2 msk strösocker

Garnering

  • färsk citronmeliss
  • ev citronskal
  • färska bär

Gör så här

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Dela vaniljstången på längden. Lägg i en kastrull med grädde, pastis, stjärnanis och socker.
  3. Låt koka upp och smaksätt med lakritspulver.
  4. Ställ kastrullen åt sidan och rör i gelatinbladen.
  5. Sila upp i en avlång form på ca 1 1/2 liter. Ställ i kylskåp i 4–5 timmar.

Citrongelé

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
  2. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Rör i gelatinblad och citronskal.
  3. Häll blandningen i en liten form, ca 10 x 13 cm. Ställ kallt i 4 timmar.

Hallonmousse

  1. Lägg gelatinbladet i blöt i kallt vatten.
  2. Koka ihop hallon och socker i en kastrull. Passera genom en finmaskig sil för en kärnfri mousse.
  3. Tillsätt vaniljsocker och gelatin, låt kallna helt.
  4. Vispa grädden och rör försiktigt ihop med hallonsåsen. Häll eventuellt över i en spritspåse med stjärntyll. Ställ i kylen i minst 2 timmar.

Halloncoulis

  1. Koka ihop hallon och socker och passera genom en sil för att få bort kärnorna.

Vid servering

  1. Lägg upp lakritspannacottan i skivor med små klickar av citrongelé. Spritsa ut små klickar av mousse och ringla lite coulis runt. Garnera med några färska bär, små blad av citronmeliss och eventuellt lite citronskal.
Lakritspannacotta med hallonmousse | Köket.se