Jordgubbstårta med mandelbottnar

0 röster
1
Jordgubbstårta med mandelbottnar
Foto: TV4

Det finns nog lika många varianter på jordgubbstårta som det finns jordgubbar. Den här hör till de lite lyxigare, med fylliga mandelbottnar och en lätt citrussmakande grädde.

Visa mer
1

Du behöver

  • 6 ägg
  • 2,5 dl malda sötmandlar
  • 3 malda bittermandlar
  • 1,75 dl strösocker
  • 0,75 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • Fyllning:
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 citron, rivet skal
  • färska jordgubbar
  • rivet apelsinskal

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Smöra och bröa en tallriksstor kakform väl.
  2. Dela 5 av äggen och lägg gulorna och vitor i varsin skål. Det sista ägget knäcks helt bland gulorna. Tillsätt 1 dl av sockret och vispa kraftigt. Tillsätt mandel, mjöl och ströbröd och vispa ytterligare någon minut.
  3. Vispa vitorna hårt med resen av sockret. Vänd ned detta i smeten. Slå smeten i formen och grädda klart mitt i ugnen ca 40 min. Vänd upp kakan och låt den kallna.
  4. Dela kakan i två bottnar. Vispa grädden och blanda med citronskalet.
  5. Lägg hälften mellan bottnarna och resten över. Ställ jordgubbar i grädden och strö på apelsinskal
26 januari 2009

Fler goda recept