Jordgubbssorbet med misokola och maräng med svartpeppar

Jordgubbssorbet med misokola och maräng med svartpeppar
Foto: TV4
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Jordgubbssorbet med misokola och maräng med svartpeppar

21 ingredienser

Maxad sommardessert med jordgubbar! Extra god kolasås med karamelltoner och dessutom smaksatt med ljus misopasta.

Ingredienser

portioner

Jordgubbssorbet

  • 2 gelatinblad
  • 250 g sockerlag (1 dl socker och 2 dl vatten)
  • 500 g jordgubbspuré, tinad
  • 75 g färskost
  • 0,5 dl yuzujuice

Maräng med svartpeppar

  • 2 äggvitor
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 tsk svartpeppar, nymalen

Misokola

  • 1,5 strösocker
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 25 g smör
  • 2 msk vit misopasta
  • 3 krm salt

Till servering

  • 500 g färska jordgubbar
  • 2 tsk yuzujuice
  • 1 tsk strösocker
  • citronverbena
  • ätbara blommor, och örter

Gör så här

Jordgubbssorbet

  1. Lägg gelatinblad i blöt tills de blir mjuka.
  2. Värm lite av sockerlagen och rör ner gelatinet.
  3. Mixa resterande ingredienser med en stavmixer och rör ner gelatinet.
  4. Kyl ner i kylskåp och kör sorbeten i glassmaskin.

Maräng med svartpeppar

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Vispa äggvita, citronsaft och cirka 1 msk av strösockret på högsta hastighet till ett vitt och fluffigt skum.
  3. Tillsätt resterande socker lite i taget under konstant vispning till en styv och glansig maräng.
  4. Sikta ner florsocker och vänd runt i marängen.
  5. Bred ut marängen tunt på en plåt med bakplåtspapper och grädda först i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 90°C och grädda i ytterligare 2 timmar till den är torr och spröd.
  6. Bryt upp marängen i mindre bitar.

Misokola

  1. Koka socker och vatten till en gyllene karamell i en kastrull.
  2. ”Släck” karamellen med vispgrädde och sjud sedan i cirka 15 minuter.
  3. Smaksätt med smör, misopasta och salt.

Servering

  1. Rensa och snoppa jordgubbar. Blanda med yuzu juice och socker.
  2. Servera jordgubbarna tillsammans med jordgubbssorbeten, misokola och marängen. Dekorera med citronverbena och blommor.