Jordgubbslassi med granola och chokladscones

Jordgubbslassi med granola och chokladscones
Foto: TV4
My Kitchen Stories
My Kitchen Stories

Jordgubbslassi med granola och chokladscones

2

24 ingredienser

50 min

Camilla dukar upp till en riktig lyxfrukost med kardemummadoftande yoghurtdrink på jordgubbar, en knaprig och hemrostad granola som även den får smak av jordgubb och nybakade scones med mörk choklad i. 

läs mer
Sponsrat
Ordning och reda i skafferiet - burkar

Kaos i köksskåpen?

Här får du flera smarta tips och trix hur du får ordning och reda i skafferiet!

Läs mer

Ingredienser

Jordgubbslassi (2 glas)

  • 250 g jordgubbar (frysta eller färska)
  • 4-5 dl yoghurt
  • 2 krm vaniljpulver
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2-3 msk strösocker, eller honung

Jordgubbsgranola (ca 8 dl)

  • 300 g havregryn
  • 1,5 dl koncentrerad äppeljuice (eller päronjuice)
  • 3 msk rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl blandade nötter, rostade och hackade (t ex cashew-, hassel-, pekan- och valnötter)
  • 5-6 dadlar, hackade (eller aprikoser)
  • 1,5-2 dl frystorkade jordgubbar
  • 0,5 dl rostade solrosfrön

Chokladscones (8-12 stycken)

  • 7,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl rörsocker
  • 125 g smör, kallt
  • 1 ägg
  • 2 dl mjölk
  • 100 g mörk choklad, grovt hackad
  • ägg, till pensling
  • rörsocker, till pensling

Gör så här

  1. Jordgubbslassi
    Mixa ihop allt slätt i en mixer. Korrigera yoghurtmängden efter önskad konsistens. För en rinnigare konsistens, addera lite mjölk eller vatten.
  2. Granola
    Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  3. Blanda havregrynen i en skål tillsammans med juice, olja och salt.
  4. Sprid ut havregrynen på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter, rör om 3-5 gånger under tiden. Låt svalna.
  5. Blanda de rostade havregrynen med nötter, frystorkade jordgubbar och solrosfrön.
  6. Chokladscones
    Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  7. Blanda ihop vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret, tillsätt det i bunken och arbeta ihop det med de torra ingredienserna till en smulig deg.
  8. Ha ner den grovhackade chokladen och blanda runt tills bitarna fördelat sig jämnt i degen.
  9. Vispa ihop ägg och mjölk till en jämn smet i en skål. Tillsätt det till degen och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
  10. Platta ut degen till en längd, ca 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller kalvla ut och stansa ut runda scones.
  11. Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och garnera med råsocker.
  12. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.