Camilla dukar upp till en riktig lyxfrukost med kardemummadoftande yoghurtdrink på jordgubbar, en knaprig och hemrostad granola som även den får smak av jordgubb och nybakade scones med mörk choklad i.
2 dl blandade nötter, rostade och hackade (t ex cashew-, hassel-, pekan- och valnötter)
5-6 dadlar, hackade (eller aprikoser)
1,5-2 dl frystorkade jordgubbar
0,5 dl rostade solrosfrön
Chokladscones (8-12 stycken)
7,5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl rörsocker
125 g smör, kallt
1 ägg
2 dl mjölk
100 g mörk choklad, grovt hackad
ägg, till pensling
rörsocker, till pensling
Gör så här
Jordgubbslassi
Mixa ihop allt slätt i en mixer. Korrigera yoghurtmängden efter önskad konsistens. För en rinnigare konsistens, addera lite mjölk eller vatten.
Granola
Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Blanda havregrynen i en skål tillsammans med juice, olja och salt.
Sprid ut havregrynen på plåten. Rosta i mitten av ugnen i ca 30 minuter, rör om 3-5 gånger under tiden. Låt svalna.
Blanda de rostade havregrynen med nötter, frystorkade jordgubbar och solrosfrön.
Chokladscones
Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
Blanda ihop vetemjöl, salt, bakpulver och råsocker i en bunke. Tärna smöret, tillsätt det i bunken och arbeta ihop det med de torra ingredienserna till en smulig deg.
Ha ner den grovhackade chokladen och blanda runt tills bitarna fördelat sig jämnt i degen.
Vispa ihop ägg och mjölk till en jämn smet i en skål. Tillsätt det till degen och arbeta ihop bara precis tills det går ihop till en deg.
Platta ut degen till en längd, ca 3 cm tjock, på mjölat bakbord och skär den i trekantiga bitar eller kalvla ut och stansa ut runda scones.
Lägg sconesen på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och garnera med råsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg.