Jordgubbscheesecake med fräsch limecurd

Foto: Tv4
Jordgubbscheesecake med fräsch limecurd
18 ingredienser
1 h + tid i frys
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig säsong 24, år 2023. Recepten därifrån är komponerade av amatörkockar, Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Cheesecakebotten
- 75 g smör
- 12 digestivekex
Cheesecake
- 4 gelatinblad
- 350 g jordgubbar, mixade
- 1,5 dl strösocker
- 3 dl vispgrädde, vispad
- 200 g färskost
- 200 g jordgubbar (hackade)
Limecurd
- 2 limefrukter, skalet
- 4 limefrukter, saften
- 1 dl strösocker
- 1 msk majsstärkelse
- 1 ägg
- 2 äggulor
- 25 g smör, rumstempererat
- grön hushållsfärg
Garnering
- färska jordgubbar
- färsk citronmeliss
Gör så här
Cheesecakebotten
- Smält smöret. Smula sönder kexen och blanda dem med smöret för hand eller i en mixer. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 22–24 cm i diameter.
Cheesecake
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter. Ta upp dem och smält dem på svag värme i en kastrull med 1 msk vatten.
- Mixa jordgubbarna med sockret. Blanda ner det smälta gelatinet. Vispa grädden i en separat skål. Blanda ner osten i jordgubbsmixen. Tillsätt den vispade grädden och rör försiktigt om till en smet. Vänd ner jordgubbsbitarna i smeten. Häll smeten i formen och släta till. Ställ kakan i frysen ca 5 timmar.
Limecurd
- Blanda finrivet limeskal och färskpressad limesaft. Koka upp limesaft och skal tillsammans med sockret. Sila vätskan. Blanda ut maizena med saften av de två resterande limefrukterna och rör ner i den varma vätskan.
- Vispa upp ägget med äggulorna och rör ner dem i vätskan. Ställ tillbaka på spisen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknat ordentligt.
- Ta av från plattan och rör ner smöret. Tillsätt eventuellt 1-2 droppar grön karamellfärg, för att få en lite grönare färg. Häll upp i en väl rengjord burk och låt svalna, gärna i kallt vattenbad. Förvara i kylskåp till servering.
Servering
- Ta fram cheesecaken ca 20 minuter före servering. Skär i bitar och lägg upp på tallrikar. Garnera med limecurd, färska jordgubbar och citronmeliss.