Jordgubbs- och rabarberkompott med cashewvaniljsås och mynta

0 röster
30 m + blötläggningstid
8-10 bufféportioner

”Detta är en sådan dessert som lika gärna kan serveras till frukost. Precis som den är här, eller som topping på en mumsig gröt! Kompotten håller flera dagar i kylskåp - så gör gärna en större sats så har du även till gröt- eller yoghurttopping resten av veckan.” /Therese Elgquist

Visa mer
30 m + blötläggningstid
8-10 bufféportioner

Du behöver

Cashewvaniljsås

  • 3 dl naturella cashewnötter, blötlagda i 2-4 timmar
  • 3 dl vatten
  • 6 färska dadlar, urkärnade
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 nypa flingsalt

Jordgubbs- och rabarberkompott

  • 500 g jordgubbar
  • 350 g rabarber
  • 1 dl vatten
  • 2 msk lönnsirap
  • 1 tsk vaniljpulver
  • flingsalt

Servering

  • 0,5 dl rostat helt bovete
  • färsk mynta, eller citronmeliss
Finns i inköpslista

Gör så här

  1. Cashewvaniljsås
    Blötlägg cashewnötterna. Häll av och skölj. Mixa med resten av ingredienserna till såsen tills helt slätt.
  2. Jordgubbs- och rabarberkompott
    Snoppa och skiva jordgubbarna. Skölj och skär rabarbern i små bitar. Koka ihop med 1 dl vatten i en kastrull tills du fått en bitig kompott.
  3. Smaka av med lönnsirap, vaniljpulver och salt. Låt puttra i ytterligare 5 minuter. Låt svalna.
  4. Servering
    Fördela kompotten i 8-10 glas. Ringla över lite cashewvaniljsås, garnera med rostat bovete (se hur du rostar bovete här nedan) och färska örter.
  5. Så här rostar du bovete
    Lägg bovete i en finmaskig sil. Koka upp en kastrull med vatten, häll över bovetet. Skölj sedan med kallt vatten. Rosta bovetet i en torr, medelhet stekpanna (eller på en bakplåt i ugnen på 150 grader) tills gyllene, helt torrt och krispigt!
1 juni 2019

Laddar fler recept...