Jordgubbs- och pistagetårta
Jordgubbs- och pistagetårta
16 ingredienser
1 h + tid i kyl
"Den här tårtan kräver lite framförhållning men å andra sidan är allt klart i god tid. Tårtbotten görs med fördel dagen innan. Kan också ligga färdig i frysen (då är den ännu enklare att dela i tre delar). Pistagegrädden behöver göras i god tid så att den är riktigt kall, annars är risken att den skär sig vid vispningen. Tårtbotten kan göras gluten- och mjölkfri." /Annelie Andersson
Se Annelie Andersson laga receptet

Ingredienser
Tårtbotten
- 4 ägg
- 170 g strösocker [2 dl]
- 60 g vetemjöl (eller 1 dl potatismjöl för glutenfri version) [1 dl]
- 70 g potatismjöl [1 dl]
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
Pistagegrädde med vit choklad
- 150 g vit bakchoklad, fint hackad
- 60 g pistagekräm [0,5 dl]
- 100 g vispgrädde [1 dl]
- 400 g vispgrädde [4 dl]
Rårörda jordgubbar med lime
- 1 l färska jordgubbar
- 2-3 msk strösocker
- 1 limefrukt, rivet skal och pressad saft
Servering
- färska jordgubbar
- pistagenötter, finhackade
- ev ätbara blommor (citronmeliss eller mynta)
Gör så här
Tårtbotten
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av formen. Eller smöra och mjöla formen om den behöver det.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Vispa ägg och socker riktigt pösigt, minst 5-7 minuter.
- Sikta ner vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd om med en slickepott tills allt är väl blandat.
- Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter.
- Känn med en provsticka så att smeten är genomgräddad och torr.
- Botten bakas med fördel dagen innan och kan också frysas.
Pistagegrädde med vit choklad
- Finhacka vit choklad och lägg tillsammans med pistagekrämen i en värmetålig skål.
- Värm 1 dl vispgrädde i en liten kastrull och lyft av från plattan precis när det ska börja koka.
- Häll den varma grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter. Rör sedan till en jämn smet.
- Ju finare hackad chokladen är desto färre klumpar. Det går att mixa en kort stund med en stavmixer för att få bort eventuella klumpar.
- Rör sedan ned 4 dl kall vispgrädde lite i taget tills allt blandats.
- Täck blandningen med plastfolie direkt mot ytan. Ställ i kylen, helst över natt eller minst 4-5 timmar.
Rårörda jordgubbar med lime
- Rensa och skär jordgubbarna i kvartar eller halvor.
- Lägg jordgubbsbitarna i en skål tillsammans med lite strösocker samt rivet limeskal och pressad limesaft. Låt stå en stund så att sockret smälter och jordgubbarna saftar till sig.
Montering och servering.
- Montera gärna tårtan några timmar innan servering så att den får tid att sätta sig och bli saftig.
- Dela botten i tre lika stora delar. Använd en brödkniv och arbeta dig runt tårtan och in mot mitten för att få så jämna bottnar som möjligt.
- Placera första botten på ett tårtfat. Jag brukar lägga översta delen först som botten (den som fått färg under gräddningen) och med den gräddade sidan uppåt.
- För mer pistagesmak så finhacka eller mixa pistagenötter och ha redo i en liten skål.
- Vispa den helt kalla pistagegrädden till en fast konsistens.
- Fördela hälften av de rårörda jordgubbarna över första botten.
- Bred eller spritsa ut ett lager pistagegrädde och jämna till med en vinkelpalett eller kniv.
- Strö eventuellt över lite finhackade pistagenötter.
- Lägg på nästa botten, bred ut resterande jordgubbar och ett lager pistagegrädde samt eventuellt pistagenötter.
- Placera sista botten och klä in tårtan med ett lager pistagekräm ovanpå och runtom. Jämna till kanterna med spackel eller vinkelpalett.
- Dekorera gärna med färska jordgubbar, rivet limeskal och hackade pistagenötter.
- Kanske även några ätbara blommor eller blad från citronmeliss eller mynta.